Search by category:
Egyéb kategória

Tisztogat a hivatlanokkormány

Tisztogat a hivatlanokkormány

Bárczi Laura

2023. 05. 24., sze – 18:10

Pozsony |

A hivatalnokkormány második ülésén személyi módosításokat eszközölt, több államtitkárt és főtitkárt is leváltottak. Az új köztisztviselők közül ketten is Andrej Kiska, korábbi elnök közeli tanácsadói voltak.

Pfundtner Edit igazságügyi államtitkár péntektől a helyreállítási terv végrehajtásáért felelős miniszterelnök-helyettesének, azaz Lívia Vašákovának lesz az államtitkára. Pfundtner korábban hidas politikusként a Radičová-kormány idején, majd 2014 és 2018 között is parlamenti képviselő volt. Lapunknak azt nyilatkozta, államtitkári beiktatása után főleg a helyreállítási terv körül felmerülő jogi kérdésekkel fog foglalkozni. A hivatalnokkormány tegnap több államtitkárt is lecserélt.

A külügyi államtitkár péntektől Peter Mišík lesz, aki Andrej Kiska elnöksége alatt az elnöki iroda külkapcsolatok részlegének igazgatója volt. Jelenleg Bécsben Szlovákia rendkívüli meghatalmazott nagykövete. Mišík Andrej Stančíkot (Demokraták) váltja, aki a hivatalnokkormány kinevezésekor visszakerült parlamenti képviselői posztjára.

Leváltották továbbá Július Jakabot, aki az OĽaNO elnökségének tagjaként a kormány hivatalvezetője volt. Helyét Michal Luciak parlamenti képviselő veszi át, aki a Za Ľudí parlamenti választásra állított listáján indult 2021-ben. Ezelőtt igazságügyi államtitkár volt. Andrej Kiska elnökségének idején pedig az államfő belpolitikai tanácsadója volt. Az igazságügyi minisztérium szolgálati hivatalának élére Peter Rolný kerül, aki a GLOBSEC biztonságpolitikai konferencia humánerőforrás részlegének igazgatója, ő Dominik Okenicát váltja.

Változás történt a Versenyhivatal vezetésében is, Zuzana Bónová helyett Renáta Kopperová lesz a hivatal főtitkára. Kopperová 2014-től az ombudsmani irodában dolgozik, azaz a jelenlegi igazságügyi miniszter Jana Dubcová ombudsmani mandátumának idején is az iroda vezetője volt.

A kormány mai ülésén elfogadta a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény ötödik ellenőrzési folyamatának jelentését is, melyben többek között a következő változtatások kivitelezését javasolják: azonnali hatállyal biztosítani kell az ombudsman számára a megfelelő emberi-, és anyagi erőforrásokat; hatékonyabbá kell tenni a Kisebbségi Kulturális Alap működését, és meg kell szüntetni a roma gyerekek iskolai szegregációját. A jelentés értelmében ki kell vizsgálni azon roma nők esetét, akik kényszersterilizálás áldozatául estek és kártérítésben kell részesíteni őket. A legsürgetőbb javaslatok utolsó pontjaként a következetes és fenntartható lakáspolitikai intézkedések bevezetése van megjelölve, melynek célja a roma közösségek területi szegregációjának felszámolása.

Read More

Post Comment