Search by category:
Egyéb kategória

Nem avattak bajnokot Komáromban, jön a hetedik meccs

Nem avattak bajnokot Komáromban, jön a hetedik meccs

Orosky Tamás

2023. 05. 25., cs – 16:30

A komáromi férfikosárlabda-csapat második meccslabdáját sem tudta kihasználni, szerdán hazai pályán 81:76-ra kikapott a lévaiaktól, így a Niké SBL bajnoki címéről a finálé hetedik találkozója fog dönteni hétfőn.

E sorok írója nemegy rockkoncertet abszolvált már, így van tapasztalata a komoly decibelekkel és az esti fülzúgással. Szerda este viszont nem dübörgő zene, „csak” egy kosármeccs okozta a „halláskárosodást”: a komáromi sportcsarnokban egészen elképesztő hangulat uralkodott a lelátón és a palánkok mögötti széksorokban. Túlzás nélkül egyetlen másodpercre sem szűnt a dobolás, a hazai és a vendégdrukkerek is komoly arzenált vonultattak fel, és hol egymást túlkiabálva, hol felváltva biztatták a kedvenceiket. Hatalmas hangrobbanások kísérték az igazán fontosnak vélt sikeres dobásokat, a vendégek meg-megugrását, a hazaiak időnkénti felzárkózását.

Merthogy a mindvégig leírhatatlan hangulat mellett a meccs alakulása sem mutatott kilengést: a legelső perceket leszámítva (2:0, 4:2) kizárólag a Patrióták vezettek. általában néhány kosárnyi előnnyel. A különbség a félidei szünetre nőtt először két számjegyűre (31:41). A komáromiak több alkalommal is nekidurálták magukat és 4-6 pontra felzárkóztak, de a csapat nem bírta el azt, hogy – éles ellentétben a korábbi meccsekkel – pocsékul dobták a triplákat: 33 kísérletükből csak 8 volt sikeres (24%-os hatékonyság). S azt sem, hogy láthatóan elizgulták, túlidegeskedték a szezon utolsó hazai meccsét. A mindig biztos kezű Stuckey 1/11-gyel zárt mezőnyből, Gasics két plusz büntetőt ajándékozott a reklamálásával az ellenfélnek a hajrában, s úgy általában is túl sok volt a technikai hiba a Duna-partiaknál.

Meg persze ott volt a pályán az ellenfél is. A Patriótákat is nyomta a tét – múlt szombaton és most is azzal a tudattal léptek pályára, hogy nincs több javítási lehetőségük –, de épp annyival bizonyultak higgadtabbnak, amennyi elég volt a döntő 6. meccsének megnyeréséhez. Michal Madzin vezetőedző feltűnően jobban meccselt az egy héttel korábbinál, amint lendületbe jöttek volna a komáromiak, hatékony időkérésekkel, azok híján pedig gyakori cserékkel igyekezett megtörni a játék tempóját. Védenceit ilyenkor pedig meg tudta nyugtatni annyira, hogy azonnal válaszoljanak a hazaiak zárkózására. S a szerencse is mellettük állt: például az 5/5-ös triplamutatóval zárt David Abrhám egyik hármasa után saját maga is a fejét fogva, hitetlenkedve futott vissza, látva, milyen valószerűtlenül hullott be a labdája a gyűrűbe, miután körbepattogta azt…

Néha van olyan, hogy egyszerűen nem mennek a kinti dobások. Olyankor még jobban oda kell tenni magunkat védekezésben, amit igyekeztünk is megvalósítani, csak kicsit későn álltunk össze. Rengeteg tiszta dobásunk volt, de ilyen szörnyű mutató mellett nehéz jó eredményt elérni – mondta lapunknak Martin Danielič, a komáromiak csapatkapitánya. „Ezt mindenkinek magában kell lerendeznie, mentálisan rendbe hoznia magát – jegyezte meg Ladislav Gergely, aki a kipontozódott Gasics helyére állt be az utolsó másodpercekben.

Zlatko Jovanovic, a piros-fehérek vezetőedzője viszont más szempontból közelítette meg a dolgot: „Nem a hárompontosokon múlott a vereség. Mi sok dobással, sok támadással játszó csapat vagyunk, és mivel ezek során nem hoztunk jó döntéseket, jó dobásaink sem lehettek. Túlzottan erőltettük a befejezéseket, átgondolatlanul, türelmetlenül. Így aztán a kulcsjátékosaink pontjai is hiányoztak a végelszámolásban. Szemléltetésül: Gatling eljutott a remek 26-ig, Stuckey azonban csak 5, míg a center Markovic csak 2(!) pontot szerzett a meccsen.

Azaz a komáromi BC második meccslabdáját sem használta ki a sorozatban, melynek állása 3:3-ra módosult. A mindent eldöntő, hetedik mérkőzésre hétfőn kerül sor Léván.

Kapcsolódó cikkünk

Komárom |

Az első, számukra fantasztikusan sikerült negyed is elég volt ahhoz a komáromi kosarasoknak, hogy hazai pályán 80:69-re megnyerjék a Niké SBL döntősorozatának 4. találkozóját a lévaiak ellen, és így két bajnoki meccslabdához jussanak.

Aki egy picit késett a szerda esti meccsről, vagy épp csak helyet próbált magának találni az első percekben a csordultig telt sportcsarnokban, le is maradt a találkozó lényegi részéről: a komáromiak hatalmas energiával, óriási lendülettel vetették bele magukat a küzdelembe. A végül 26 pontig jutó Shane Gatling például laza három triplával nyitott, de csapattársai arcáról is azt lehetett leolvasni, el sem tudják képzelni, hogy ne ők nyernék ezt a mérkőzést.

Az első negyed 31:16-tal zárult, és mint az a folytatásban megmutatkozott, ez kulcsfontosságú előnynek bizonyult a Duna-partiak szempontjából.

„Mindig azt ismételgetjük magunknak, hogy jól kell kezdeni a meccseket, de múlt szombaton Léván nem így történt. Most viszont sikerült keményen odatenni magunkat az elején védekezésben, és a legtöbb kísérletünkből betaláltunk – mondta lapunknak Branislav Pipíška, a piros-fehérek játékosa.

De idézhettük volna akár Martin Danielič csapatkapitányt vagy Zlatko Jovanovic vezetőedzőt, mindannyian – a szezonban nem először – a jó deffenzívában látták a győzelem alapját. „Az első hat hármasunk sikeres volt, de ezek a lehetőségek is a védekezésünkből alakulhattak ki. Emellett pedig fel voltunk készülve a Patrióták alacsonyabb kezdőötösére is, tudtuk, mit kell ellenük játszanunk – árulta el a bosnyák szakember.

De ha a vendégeknél pályára került a 217 centis Boris Bojanovský, akinek a legmagasabb komáromi kosarashoz képest is volt vagy 12 centi „előnye”, akkor sem változott a játék képe: a hazaiak alapjában véve biztosan őrizték a 10 pont körüli fórjukat. A lévaiak címvédőhöz méltón így sem adták fel a küzdelmet, még 58:40-nél sem, a harmadik negyed vége felé.

De hiába csökkent a hátrányuk egy alkalommal négy-, a hajrában pedig hétpontosra, a mindkét csapat számára gyengébb szakaszokból is ők kerültek ki vesztesen. „Ilyenkor mindig rossz döntéseket hoztunk, a komáromiak pedig újra gyorsan elhúztak – ismerte el Michal Madzin, a Patrióták trénere, akinek szintén van vaj a füle mögött, mivel egy esetben, 39:35-nél ehhez ő is hozzájárult a reklamálásáért kapott plusz két büntetődobással, amit a rivális kapott.

Pedig a légkört nem is lehetett különösebben paprikásnak mondani, annak ellenére sem, hogy az utolsó negyedben tényleges kosárlabda helyett inkább küzdelmet láthattunk. A két tábor végig sportszerű hang- és dobpárbajt vívott, folyamatos volt a szurkolás és az éneklés (amire kicsit talán irigykedhetett is Ganbold Ganbayar, a KFC labdarúgója vagy a Spartak röplabdázója, Branislav Hanúsek, akiket felfedeztünk a nézőtéren).

Az utolsó egy percben pedig már az ünneplés is megkezdődhetett, állótaps mellett pörgött le a hátralevő idő. A komáromiak 80:69-re nyertek, így 3:1-re vezetnek az egyik fél négy győzelméig tartó sorozatban. Azaz két meccslabdájuk is van, az első már szombaton (18:00) Léván.

Minden meccs nehéz, főleg a lévaiak ellen, akiknek jó és tapasztalt csapatuk van. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok az ő nézőik előtt is. Hogy mentálisan kinek lesz könnyebb a dolga, nem tudom, mindenesetre mindent bele fogunk adni és küzdeni fogunk azért, hogy már Léván bajnokok lehessünk – tette hozzá Pipíška.

Kapcsolódó cikkünk

A férfikosárlabda SBL döntőjének második mérkőzését 87:81-re nyerte meg a komáromi BC, így 2:0-ra elhúztak a lévaiaktól az egyik fél negyedik győzeleméig tartó párharcban.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy nagy csata várható Komáromban, hiszen Zlatko Jovanovic vezetőedző legénysége az első meccsen Léván 85:69-re diadalmaskodott a címvédő Patrióták felett. A zsúfolásig megtelt sportcsarnokban – több mint 100 sárga-zöld mezes lévai szurkoló jelenlétében – az elejétől felváltva zengett a „ Hajrá Révkomárom!” és a „Levice, Levice!” rigmus.

A két csapat az első perctől az utolsóig mindent beleadott, s talán eddig ez volt a legjobb meccs az idényben, a játék szinte hullámzott a hangorkánban. Hihetetlennek tűnt, de a lévaiak a 7. percben 15:0-ra vezettek. Gasicsék nem és nem tudtak betalálni, de az egyik legaktívabb komáromi, Volárik megtörte a jeget, s megkezdődött a Duna-partiak felzárkózása. A negyedből már nem sok volt hátra, de sikerült egy kicsit lefaragniuk az ijesztő különbségből, a játékrész 13:21-gyel zárult.

A komáromiak talpra állása a második negyedben folytatódott, s nem csak folytatódott, robbant is. Az első támadásból Stuckey nagyon messziről hármast dobott, s utána Gasics és Gatling találtak be. A hazaiak 24:24-re egyenlítettek, s utána az egetverő szurkolás kíséretében beindult a komáromi gőzhenger. A védekezés hibátlan volt, a támadások villámszerűek. A negyedet a komáromiak nyerték 33:13-ra, és a szünet előtt 46:34-re vezettek.

A harmadik negyedben nem folytatódott a komáromiak hibátlan játéka, ők visszaestek, a Patrióták pedig feljöttek. A vendégek rövid idő alatt négy hármast dobtak, Bojanovský pedig az összes magas passzt a kosárba rakta. A negyed közepén, amikor már senki sem várta, a lévaiak egyenlítettek, sőt 54:56-ra vezettek is. Erre a komáromiak megrázták magukat, és pillanatok alatt 58:56-ra fordítottak, és meg is tartottát előnyüket, 63:59-cel zártak.

A negyedik negyed is a komáromiaké volt, minden erejüket összeszedve, óriási szurkolói támogatással, csak egyszer, 71:72-nél hagyták vezetni a lévaiakat, akik szintén a teljesítőképességük felső hátárán játszottak. A mérkőzés minden igényt kielégítő volt, amelyet a komáromiak megérdemelten nyertek 87:81-re, és a döntősorozatban 2:0-ra vezetnek.

„Őrült és megterhelő meccs volt, a nézők biztosan nagyon élvezték. Borzasztóan kezdtünk, de megmutattuk a karakterünket és a következő szakaszt 27 ponttal megnyertük. Ekkor hatalmas energiákat mozgósítottunk, a második félidőben már Djordjevics nélkül játszottunk, aki buta hibát vétett, így tovább szűkültek a lehetőségeink. Tudtuk, hogy vissza fognak még jönni a meccs-be a lévaiak, de valahogy túléltük ezt is, a fontos pillanatokban jól védekeztünk és begyűjtöttük a lepattanókat is. Gatling dobásával nyertünk, úgy gondolom, a nem mindennapi fordításunk miatt megérdemeltük a sikert” – értékelt a basketliga.sk portálnak a komáromi edző, Zlatko Jovanovic, aki legközelebb szombaton idegenben küldi pályára csapatát.

Read More

Post Comment