Search by category:
Egyéb kategória

Szalmaszálba kapaszkodó politikusok

Szalmaszálba kapaszkodó politikusok

Mészáros Richárd

2023. 05. 25., cs – 20:45

Bő egy évtizede Václav Klaus keserűen állapította meg, hogy kiürült mindegyik számottevő cseh párt értelmes cselekvésre ösztönző eszmei tárháza.

Az egykor fennhangon hirdetett konzervatív, szociáldemokrata vagy liberális értékeik közhelyekké silányultak. Értékrendjüket tükröző társadalmi program valóra váltása helyett egyetlen céljuk a hatalom megszerzése. Esetleg a megkaparintása. Bármi áron. Nem nehéz elképzelni, milyen lesújtó véleménye lenne a volt cseh köztársasági elnöknek és exkormányfőnek a jelenlegi szlovákiai belpolitikai állapotokról.

Ugyanis ezekben a hetekben a pártszékházakban izgatottan figyelik a közvélemény-kutatások adatait. Aztán számolgatnak. Mindannyian azt fontolgatják, vajon mi mindent kellene tenniük a bűvös ötszázalékos parlamenti küszöb átlépéséért. Mások azt mérlegelik, miként növelhetik még tovább jelenlegi támogatottságukat. Nemrég többen valamiféle csodafegyvert véltek felfedezni céljaik eléréséhez. Ez pedig a pártok egyesülése, ami a várakozásokkal ellentétben e héten nem ér véget, mert Boris Kollár házelnök bejelentette, hogy csak június 9. körül hirdeti ki az előre hozott parlamenti választás amúgy már ismert időpontját. Addig ugyanis a hazai pártok újabb partnereket találhatnak, nevet is változtathatnak. Vagyis a politikai játszmák, csábítgatások néhány napig folytatódhatnak.

Még a jelenlegi támogatottsági listát vezető Smer is valamiféle együttműködésről tárgyal a Szlovák Nemzeti Párttal és más mélynemzeti törpe tömörülések vezetőivel, amit mindannyian hasznosnak tartanak. Robert Ficóék a hivatalos eszmecseréknek köszönhetően is szerezhetnek szavazókat a nacionalista térfélről. Andrej Danko, Tomáš Taraba pedig máris a befolyásos partnerrel kérkedne, aki esetleg majd az általa remélt sikeres választást követő őszi koalíciós tárgyalásokon is számolhat velük. Ennél előbbre tart a Peter Pellegrini vezette Hlas, amely már egyesült Tomáš Drucker Dobrá voľba nevű formációjával.

Jobbközép térfélen hatalmas a tülekedés, ahol sokan szinte naponta hangoztatják, hogy csak összefogva akadályozhatják meg jelentős számú szavazat elvesztését és Fico visszatérését a hatalomba. Ilyesfajta kinyilatkoztatások ellenére sincs előrelépés. Tragikomédiába fulladt Eduard Heger Demokratáinak a kezdeményezése, aki a Mikuláš Dzurinda vezette Modrí pártot, továbbá a Híd 2023 tömörülést, valamint Simon Zsolt Magyar Fórumát és újdonsült szlovák, illetve roma szövetségeseit hívta tárgyalásra. Eszmecseréjük látványos kudarccal végződött, mert a volt kormányfő – eddigi tehetetlenségéhez hasonlóan – egyetlen ígéretének a valóra váltásását sem tudta szavatolni. Így aztán érthető, hogy a szebb napokat látott szlovák kereszténydemokraták (KDH) még csak egyeztetni sem hajlandóak a Demokratákkal, akik ama bizonyos szalmaszálba kapaszkodva, együttműködő szövetségeseket keresnek. Egyelőre hiába, pedig a közvélemény-kutatók felmérései számukra is vészjóslóak.

Miként a hazai magyar pártoké is. Sólymosék Dzurindáékkal szövetkeznének, Simonék alig ismert szlovák pártokkal, továbbá a roma koalícióval jutottak el az együttműködésük szándékát rögzítő Emlékeztető aláírásáig. A Szövetség háza táján egyelőre nagy a csend. Kérdés, hogy vihar előtti, vagy a szakítást követő megnyugvás jele.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a vélt csodafegyver vaktöltényeket tartalmaz, hiszen a már együttműködő vagy erre készülő pártok támogatottsága nem növekszik, inkább csökken. Erre mondják a derűlátók, hogy nem a felméréseken kell jól szerepelni, hanem majd a választáson, amelyet főleg hiteles kampány alapozhat meg. Ami elvben igaz lehet, de itt és most több mint háromévnyi káoszt követően aligha érvényesül. Inkább az a sikamlós, de bölcs mondás lehet a nyerő, amely szerint ha a bordély veszteségesen működik, akkor nem a függönyt és az ágyakat kell lecserélni, hanem a prostikat. Politikai értelemben akadnak ilyenek a közéletünkben. Nem is kevesen.

Read More

Post Comment