Search by category:
Egyéb kategória

Jöhet a baba! Híres és aktív anyukák a sport világában

Jöhet a baba! Híres és aktív anyukák a sport világában

Horváth Bianka

2023. 06. 05., h – 09:40

Hosszú Katinka babát vár. Az Iron Lady a közösségi oldalán, egy videóban tudatta a gólyahírt. A medencében, úszódresszben állva fedte fel babapocakját.

A tavaly júliusban Budapesten megrendezett úszó-világbajnokságon érem nélkül maradt Katinka, a római Eb-n váltóban nyert egyetlen bronzot. A lapok akkor azt rebesgették, hogy már nem az úszás áll az első helyen az életében. Katinka akkor így reagált:

„A fejemben még tudok úgy úszni, mint régen, de a testem most nincs abban a formában. Hosszú időt hagytam ki Tokió után, nem volt elég idő arra, hogy visszanyerjem a régi formámat.”

Később sokat sejtetett az a tény is, hogy Tenerife szigetére sem ment el a maga szorgalmazta edzőtáborba, és hogy hosszú ideje az uszodában sem látták. Módosult a forgatókönyv.

Jöhet a baba!

Katinka mindent elért, amit egy klasszis sportoló elérhet, életéből már csak az anyaság hiányzott. Március 9-én a Mandiner (mintha megsejtette volna) azt írta: „Hosszú Katinka már a negyedik hónapban járhat, férjével a baba nemét is tudják, és várhatóan jövő héten teszi meg a bejelentést.”

Katinka meg is tette, egy videót posztolt a közösségi oldalán, melyben úszótársai és férje angolul sorolták fel azokat a tulajdonságokat, melyek Hosszú Katinkát jellemzik. A sort a háromszoros olimpiai bajnok úszónő zárta azzal a szóval, hogy: anya. Ez persze annyira nem meglepő. Egy évvel azután, hogy Gelencsér Mátéval összejött, úgy nyilatkozott, hogy legalább három gyermeket szeretnének.

Katinka 15 évesen kezdte el gyűjteni az érmeket nagy világversenyeken, jelenleg 96-nál tart. Megúszott 20 világcsúcsot, 2012-ben pedig lediplomázott a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem pszichológia szakán. 2013. augusztus 22-én férjhez ment amerikai edzőjéhez, Shane Tusuphoz, akitől 2018-ban elvált. Tavaly újra férjhez ment a korábban ugyancsak úszó Gelencsér Mátéhoz. A pár augusztus 22-én a legnagyobb titokban házasodott össze Szentendrén.

Anyaként is lehet?

Sós Csaba, a magyar úszók szövetségi kapitánya Katinkával kapcsolatban azt mondta,

„a legjobb dopping a terhesség”.

Ugyanakkor Katinka szülés utáni visszatérését a 34 éves életkor erősen korlátozhatja. Persze, ez nem azt jelenti, hogy le kell írni a háromszoros olimpiai bajnokot. Katinka maga jelentette ki az MTI-nek, hogy vannak még céljai a jövőre nézve, és kíváncsian várja, hogyan fog alakulni az élete, hogy a baba mellett miként tud majd edzeni. Tény, hogy a várandóssága miatt eltolódtak a súlypontok, ugyanakkor az élsporttól nem vesz búcsút. A határok feszegetése helyett most csak kényelmesen edz, vigyázva magára.

Mit mond a világ?

Példákkal igazolható, hogy az élsport és az anyaság, a család összehangolható a sikerrel. Sok olyan anyuka van a pályán, akiknek sikerült visszakapaszkodniuk a csúcsra. Persze, nem mindegy, milyen sportágban, és az sem, hogy hány évesen. A kajakozó Kozák Danuta első gyermeke, Zora 2017 júniusában született. Kozák, aki egyben tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok, egy évvel a szülés után már újra versenyzett, a 2018-as vb-n triplázott, minden 500-as távon aranyérmet szerzett. A 2021-re halasztott tokiói olimpián Bodonyi Dórával párosban harmadik helyen csapott a célba, egyéniben negyedik, a négyessel viszont újra aranyérmes lett. Anyaként lett hát a legeredményesebb magyar női olimpikon. Kozák Danuta tavaly ősszel újra arról számolt be, hogy anyai örömök elé néz, idén márciusban pedig meg is született második kislányuk, Mila.

Alena Urvayová orvosdoktort, a sportkórház volt igazgatóját kérdeztük a témában.

Az orvostudomány szerint a terhesség növelheti a sportolónők teljesítményét. Valóban így van?

A klasszikus nőgyógyászat szerint a terhesség megfiatalítja a nőket. Minden harmadik évben szülni kellene, mert a szülést követően újra beindul a hormonrendszer. Annak idején, a hetvenes években cikkek jelentek meg arról – főleg az NDK-ban, de más országokban is –, hogy a lányokat terhesen versenyeztették. Azzal, hogy hormonháztartásuk megváltozott, hihetetlennek tűnő eredményeket értek el. A doppingvizsgálat az ilyen esetekben nem hozott pozitív eredményt, mert a változás fiziológiai alapon történt. Utána persze abortuszra küldték a versenyzőket. A terhesség sokat segít a teljesítményfokozásban, viszont nehéz megjósolni, hogy aztán minden esetben visszatér-e az eredeti szintre.

Az amerikai Michigan State University kutatói arról számoltak be nemrég, hogy a terhesség 30%-kal javítja az izmok oxigénellátását. Ez is igaz?

Amennyiben már megváltozott a hormontermelés, lehetséges. Ugyanakkor én nem hiszem, hogy ez a dolog nyitja. Inkább feltételezem, hogy a hormonváltozások okozták az izomrostok minőségi javulását, mert az edzettséget nem a spirometria határozza meg, hanem az izomsejt minősége. Ami Katinkát illeti, nagyon jól edzett úszónő, nem egy üstökös, hanem állócsillag. Elérte a zenitjét, de változásra van szüksége, anya akar lenni. Ezáltal lehet, hogy a szervezetének is segít, hogy újra a csúcsra jusson. De ez csak később dől el…

Híres és aktív anyukák

Nagy Tímea. A magyar párbajtőrvívó az 1998-as évet kihagyta első gyermeke, Csenge születése miatt, 1999-ben azonban visszatért, 2000-ben a Sydneyben megrendezett olimpiai játékokon aranyérmet szerzett. 2001-ben ismét szünetet tartott, majd második gyermeke, Luca megszületése után 2003 tavaszán kezdett újra versenyezni. 2004-ben Athénban megvédte olimpiai bajnoki címét, amivel a magyar sport 150. olimpiai aranyát gyűjtötte be. 2005-ben megszületett a harmadik gyermeke, Csanád. A 2006-os torinói vb-n egyéniben végigverte a mezőnyt.

Csipes Tamara. A riói kajaknégyes aranya után 2017 áprilisában számolt be az örömhírről, hogy anya lesz. Novemberben megszületett a kislánya, Olívia, de 2018-ban már ő is visszatért, és Portugáliában tagja volt a világbajnok kettősnek. Tokióban egyesben még Kozákot is legyőzte, ezüstérmes lett, a négyessel pedig ő is újabb aranyat szerzett.

Dusev-Janics Natasa. A szerb–horvát származású magyar kajakozó háromszoros olimpiai bajnok, 19-szeres világbajnok és 19-szeres Európa-bajnok. Az edzéseket terhessége alatt is folytatta. 2011. szeptember 2-án született kislánya, Milana. 2012-ben a londoni olimpián párosban 500 méteren Kovács Katalinnal ezüstérmet nyert, K1 200 méteren bronzérmes lett.

Anastasia Kuzminová. Az orosz származású háromszoros olimpiai bajnok két gyermek édesanyja. Fia, Jenisej 2007-ben, kislánya, Olívia 2015-ben született. Versenyekre is magával vitte őket, hogy szoptatni tudjon.

Kim Clijsters. Az egyéniben és párosban is világelső belga teniszező kétévnyi kihagyás és első gyermeke születése után tért vissza a pályára. Két felvezető tornát követően 2009 szeptemberében megnyerte a US Opent, ezért megkapta az év visszatérőjének járó Laureus-díjat.

Serena Williams. A négyszeres olimpiai bajnok amerikai teniszező 319 héten át volt világelső. 2017-ben lánya születése után 2018-ban és 2019-ben Wimbledonban és az US Openen kétszer-kétszer volt döntős, 2021-ben az Australian Openen elődöntős, 2020-ban Aucklandban tornát nyert.

Ingrid Kristiansen. A világbajnok norvég hosszútávfutó az első olyan nő, aki két hónapos terhesen nyerte meg az 1983-as houstoni maratont. Azután, hogy megszülte első fiát, nagyot javultak eredményei, sorra döntötte a világcsúcsokat 5000, 10 000 méteren és maratonon is.

Allyson Felix. Hatszoros olimpiai és 12-szeres világbajnok amerikai vágtázó. 2018-ban lánya születése miatt a legnagyobb szponzora visszalépett.

Cindy Roleder. A 2015-ben vb-ezüstérmet nyert 100 méteres német gátfutó és hétpróbázó. Két nappal a szülés előtt még edzett.

Szöveg Urbán Klára

Read More

Post Comment