Search by category:
Egyéb kategória

Visszaesett az otthonról dolgozók aránya

Visszaesett az otthonról dolgozók aránya

Mészáros Richárd

2023. 06. 05., h – 09:46

Az Eurostat adataiból kimutatható, hogy az otthonról dolgozók 2021-es 15%-os aránya 2022-re 13,1%-ra csökkent – állítja Eva Sadovská, a WOOD & Company cég elemzője, aki többek között azt vizsgálta, hogy hány szlovákiai munkavállaló dolgozik jelenleg is home office-ban, illetve európai viszonylatban hol helyezkedik el az ország.

A vállalatok a koronavírus-járvány ideje alatt fedezték fel az otthonról való munkavégzésben rejlő lehetőségeket, amellyel sikerült elkerülniük a teljes körű leállást. Csak összehasonlításképp: 2019-ben, a járvány megjelenése előtt az otthonról dolgozók aránya nem érte el a 10%-ot. 2020-ban és 2021-ben ez az arány a koronavírus miatti lezárások eredményeként növekedésnek indult, de tavaly, amikor már alig voltak érvényben az óvintézkedések, ismét visszaesett.

A munkapiac összetétele

Összevetve más európai országok adataival, Szlovákia ezen a téren nagy lemaradással rendelkezik. Példaként felhozható Hollandia, ahol a lakosság több mint fele jelenleg is home office-ban dolgozik.

Az alacsony szlovákiai arány elsősorban azzal magyarázható, hogy csekély azoknak a száma, akik otthonról kivitelezhető munkakörben dolgoznak. Az otthonról leggyakrabban végzett munkák közé tartoznak az adminisztratív szolgáltatások, az információátadással és kommunikációval kapcsolatos feladatok, valamint a pénzügyi és biztosítási tevékenységek, de ezekben a munkakörökben a szlovákiai dolgozók mindössze alig tizedét alkalmazzák.

Hibrid rendszer

Az otthoni munkavégzésnek akadtak rövid távú pozitívumai. Az alkalmazottak munkaideje kötetlenebb lett, az utazással eltöltött idő is felszabadult, amelynek köszönhetően több időt tölthettek a családtagjaikkal. A pozitívumok mellett azonban számos negatívumot is magával hozott, mégpedig olyan szempontból, hogy a munkatársak nélkül eltöltött idő sokaknál az elszigeteltség érzését válthatja ki. Ezen megfontolásból kialakítottak egy új, úgynevezett hibrid munkarendet. Ez az új modell ötvözi az otthoni és a személyes munkavégzést, a két forma arányát pedig a cégek egyénileg alakítják ki. „Az irodák az elmúlt évben megteltek, ez a tendencia pedig idén is folytatódni fog. A járvány időszaka előtti állapotok azonban valószínűleg nem térnek vissza, számos vállalat a hibrid, tehát az otthoni és a személyes munkavégzés párosítását preferálja. A vállalkozóktól megtudtuk, hogy a home office visszaesőben van, és az alkalmazottaktól egyre többen a személyes jelenlétet várják el” – fogalmazott Martin Šmigura, a WOOD & Company befektetési igazgatója.

Mátis Rudolf

Read More

Post Comment