Search by category:
Egyéb kategória

A Hlas a konkrét megoldásokat hiányolja a kormányprogramból, nem fogja támogatni

A Hlas a konkrét megoldásokat hiányolja a kormányprogramból, nem fogja támogatni

Mészáros Richárd

2023. 06. 12., h – 18:52

A Hlas standardnak nevezte Ódor Lajos kormányának programnyilatkozatát, a konkrét megoldásokat hiányolja belőle, például az önkormányzatok és az egészségügy helyzetének megoldására, illetve az élelmiszerárak kezelésére. A párt képviselői nem szavaznak bizalmat a parlamentben az Ódor-kormánynak – ismertette a párt álláspontját annak szóvivője, Patrícia Medveď Macíková.

„Azt vártam, hogy a kormányprogramból megtudjuk, milyen konkrét intézkedések lesznek az élelmiszerárak csökkentése céljából. Az önkormányzatok számára szintén marad a bizonytalanság, mert a kormány nem kínál megoldásokat a katasztrofális anyagi helyzetükre, amelybe Matovič bombasztikus ötletei juttatták őket” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas elnöke. Az egészségügyben azzal kapcsolatban várna konkrét lépéseket, hogy ne vesszenek el a helyreállítási terv kórházépítésre nyújtott támogatásai.

A Hlas üdvözli a kormány igyekezetét, hogy növelné az egészségkárosodottak támogatását, a gyereknevelés támogatását, vagy a legszegényebbek segítését a magas élelmiszer- és energiaárak miatt, de a programnyilatkozatból hiányolja az ezzel kapcsolatos rendszerszintű megoldásokat. „Figyelni fogjuk, milyen kritériumok alapján akarja meghatározni a kormány, hogy ki az, aki jogosult a segítségre, és ki az, aki már nem. Könnyű ugyanis célzott támogatásokról beszélni, de annál nehezebb a gyakorlatban megvalósítani őket” – jegyezte meg Pellegrini. A párt azt is elvárja, hogy a miniszterek még a választás előtt reális képet adjanak arról, milyen állapotban adta át az országot Eduard Heger, illetve Igor Matovič kormánya.

Ódor Lajos kormányfő hétfőn terjesztette elő a kormány programját, és a kabinet jóváhagyta azt. Most a parlament elé kerül a programnyilatkozat. A kulcsfontosságú területeken a kabinet olyan stratégiai anyagok kidolgozását és konkrét lépések felvázolását ígéri, amelyeket a következő kormány is felhasználhat. A szakértői kormány nem fog kulturális-etikai kérdéseket megnyitni.

Read More

Post Comment