Search by category:
Egyéb kategória

Ilyen még nem volt: Trump exelnök a szövetségi bíróság előtt

Ilyen még nem volt: Trump exelnök a szövetségi bíróság előtt

Kulcsár Péter

2023. 06. 13., k – 19:11

Közép-európai idő szerint ma 21 órától történelmi esemény helyszíne lesz Miami bírósági épülete: itt kezdődik az első olyan per az Egyesült Államok történetében, amiben volt elnök áll szövetségi bíróság elé.

Donald Trumpot 37 pontban vádolta meg az ügyét kezelő különleges ügyész. A vádirat szerint az Egyesült Államok volt elnöke dobozokban tárolt titkosított dokumentumokat floridai villájában, többek között hálószobákban, fürdőszobákban és zuhanyzókban. Ezekben az amerikai nukleáris arzenálról, az Egyesült Államok és szövetségesei lehetséges katonai gyenge pontjairól és arról is voltak érzékeny információk, hogy hogyan reagálna az amerikai hadsereg egy esetleges támadásra az ország ellen. A 37 vádpont között olyanok szerepelnek, mint a nemzetvédelmi információk szándékos visszatartása, összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályozására, dokumentum korrupt elrejtése, hamis állítások és nyilatkozatok. A vádiratból kiderül, a 37 vádpont mindegyike darabonként maximum 250 ezer dolláros pénzbüntetést és 5 és 20 év közötti börtönbüntetést érhet, ha Trumpot bűnösnek találják.

Trump hanyagságára jellemző, hogy az egyik, az igazságügyi minisztérium által közzétett fotón az látszik, ahogy a szigorúan titkos nemzetbiztonsági iratokat tartalmazó doboz a golfklubként is üzemelő Mar-a-Lago (Trump floridai lakhelye) egyik raktárhelyiségének padlójára borult. Az aktákat „öt szem” minősítéssel látták el, ami azt jelenti, hogy azokat csak az USA és négy legközelebbi szövetségese (Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland) által kiadott szigorú biztonsági engedélyekkel rendelkező tisztviselők tekinthetik meg. Ehhez képest a raktárhelyiségbe a golfklub számos dolgozója szabadon bemehetett.

A per első napja formaságokkal fog telni: a bíró ismerteti Trump jogait, megbizonyosodik arról, hogy a vádlottnak megfelelő jogi védelem áll-e rendelkezésére, Trumpnak pedig lehetősége lesz nyilatkozni bűnösségéről. Várhatóan ártatlannak vallja majd magát. Azok viszont valószínűleg csalódni fognak, akik Trump azonnali politikai haláláért áhítoznak. A 77 éves politikus ugyanis nemcsak indul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért, de töretlenül népszerű a párt szavazói körében: a legtöbb felmérés szerint magasan vezet pártbéli riválisai előtt. Ráadásul, ha esetleg a 2024-es választási kampány előtt el is ítélnék (erre kevés esély van), az amerikai alkotmány nem tiltja meg, hogy börtönből is induljon az elnökválasztáson.

(Tx, 444, 24.hu)

Read More

Post Comment