Search by category:
Egyéb kategória

Kevés a gyermekorvos Kassa megyében, sürgősségi osztályokat szüntetnének meg

Kevés a gyermekorvos Kassa megyében, sürgősségi osztályokat szüntetnének meg

Kulcsár Péter

2023. 06. 13., k – 16:50

A sürgősségi gyermekosztályok (APS) hálózatának csökkentését tervezi Kassa megyében, a Kassa-vidéki járásban és Királyhelmecen az egészségügyi minisztérium. Az ottani lakosok Kassához és Tőketerebeshez tartoznának. A minisztérium eredeti terveihez képest Kassa megye önkormányzata ezt kompromisszumos megoldásnak tekinti.

A megyei önkormányzat rámutatott, hogy mintegy 15-20 gyermekorvos hiányzik a régióban, és az ott dolgozó gyermekorvosok 55 százaléka 61 évnél idősebb. „A gyermekorvosok hiánya olyan tény, amely az egészségügyi rendszer berendezkedéséből ered” – fogalmazott a megyei hivatal.

A sürgősségi osztályok számának csökkentése a szakemberhiányra vezethető vissza. Kassa megyében jelenleg hét, gyerekeket és serdülőket ellátó APS-pont működik: Kassán, a Kassa-vidéki járásban, Királyhelmecen, Nagymihályban, Rozsnyón, Tőketerebesen és Iglón (Spišská Nová Ves). a Kassa-vidéki járásban lakók a Terasa lakótelepen levő rendelőintézethez, valamint a királyhelmeci kórházhoz tartoznak. Augusztustól a szepsi APS megszüntetése is tervben van, de annak már régóta nincs működtetője, ezért ezt a gyakorlatban nem fogják érezni a pácinsek.

2022-ben összesen 52 845 gyereket láttak el a megye sürgősségi osztályain. Az APS-hálózat megritkítása és a hatáskörök átadása a megye szerint a sürgősségi osztályok kritikus túlzsúfoltságához vezethet, és fennáll a veszélye annak, hogy ugrásszerűen megnövekedne a megelőzhető halálesetek száma.

„Ezért az ilyen központok számának hétről ötre csökkentése, természetesen ha elég orvos lesz, kompromisszumos megoldás az előző egészségügyi miniszter eredeti terveihez képest, mert így még az egészségügy jelenlegi állapota mellett is megfelelő színvonalon el tudjuk látni a betegeket a régióban” – fogalmazott a megye.

A királyhelmeci sürgősségi gyermekrendelő megszüntetése a megye álláspontja szerint az orvoshiány logikus következménye, ez a helyzet hosszú távon fenntarthatatlan. „Hosszú távon kontraproduktív arra kényszeríteni a gyermekorvosokat, hogy elviselhetetlen körülmények között, erejük fölött teljesítsenek, mivel ez oda vezethet, hogy elhagyják a régiót” – közölte a megye.

A megyei hivatal tájékoztatása szerint a tőketerebesi gyermeksürgősségi osztály jelenleg a megszokott rend szerint működik, és a kórház gyermekosztályának ideiglenes bezárása egyelőre nincs hatással a működésére.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a változtatásokat maguk az orvosok kezdeményezték, és velük együttműködve dolgozták ki az erre vonatkozó terveket, amelyeket megvitatnak az érintett településekkel. A tervezett változtatások között a sürgősségi osztályok nyitva tartási idejének csökkentése is szerepel, a rendelők 20 óráig fogadnák a betegeket.

Read More

Post Comment