Search by category:
Egyéb kategória

Megkezdődött a parlamenti ülés, először a kormányprogramot vitatják meg

Megkezdődött a parlamenti ülés, először a kormányprogramot vitatják meg

Kulcsár Péter

2023. 06. 13., k – 14:33

Kedden délután megkezdődött a parlament utolsó rendes ülésszaka, az elején az Ódor-kormány programnyilatkozatáról vitáznak a képviselők, majd arról döntenek, hogy bizalmat szavaznak-e a szakértői kormánynak.

A kormányprogramról rögtön annak megvitatása után fognak szavazni. Ha a vitát nem sikerül lezárni 19 óráig, a következő nap folytatódik.  A többi javaslatról a hagyományos időpontokban 11.00-kor és 17.00-kor szavaznak. Az ebédszüneteket egy órával lerövidítették a képviselők, 13-tól 14 óráig tart.

A programnyilatkozatban a kormány leszögezi, hogy az égető problémák kezelése mellett az ország jövőjével, versenyképessége növelésével is foglalkozni akar. A kulcsfontosságú területeken a kabinet olyan stratégiai anyagok kidolgozását és konkrét lépések felvázolását ígéri, amelyeket a következő kormány is felhasználhat. A szakértői kormány nem fog kulturális-etikai kérdéseket megnyitni.

A kormány célja, hogy a választásig biztosítsa az ország működését, felelős költségvetési tervet készítsen és biztosítsa az ország nyugati külpolitikai irányultságát. Szintén kulcsfontosságú a szociálisan gyengébb rétegek segítését célzó intézkedések kidolgozása és végrehajtása, hogy megbirkózhassanak a magas infláció következményeivel. Azt is el akarja érni, hogy minimalizálni lehessen azoknak az uniós támogatásoknak az összegét, amelyektől elesik az ország, ezért javaslatokat készít, hogyan lehet hatékonyabban, átláthatóbb módon és szakmai szempontokból megfelelően felhasználni ezeket az értékes forrásokat. További cél a tehetségek itthon tartása, illetve a hazacsábításuk külföldről.

Az alkotmány szerint minden kormánynak a kinevezését követő 30 napon belül elő kell terjesztenie a programját és bizalmat kérni a parlamenttől. Ódor Lajos szakértői kormányát május 15-én nevezte ki Zuzana Čaputová államfő.

Read More

Post Comment