Search by category:
Egyéb kategória

„Adjatok nekünk igazságot” – Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékeztek Komáromban is (GALÉRIA)

„Adjatok nekünk igazságot” – Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékeztek Komáromban is (GALÉRIA)

Vataščin Péter

2024. 02. 21., sze – 19:38

Komárom |

A Klapka téren többek között Bandor Éva és Daniela Kapitáňová részvételével mintegy 150 ember emlékezett meg a hat éve meggyilkolt párról.

Közvetlenül Klapka György szobra elé helyezték el a szervezők Ján Kuciak és Martina Kušnírová arcképeit. Az emlékezők itt gyújthattak mécseseket a 2018. február 21-én meggyilkolt pár emlékére.

Az egyperces néma csendet követően az est házigadájaként Gyurász Ildikó először felolvasta a szülők nyilvános levelét. Ezt követően Mária Gubricová elszavalta Daniel Pastričák és Erik Grocha „Mýtusc. versét. Őt követte Bandor Éva színésznő, aki Weöres SándorA teljesség felé” c. könyvéből olvasta fel a „A vezéremberről” és „Az országhoz” elnevezésű passzusait.

A fellépők közül Daniela Kapitáňová író, szerkesztő emlékeztetett arra, hogy a gyilkosságért felelő személyek Komáromhoz is kötődnek. Szerinte ezért fontos, hogy a megemlékezésen megjelent komáromiak kifejezték, semmilyen közük nincs ezekhez az elkövetőkhöz.

„Ma, amikor megnéztem a Facebookon, hogy milyen hozzászólások érkeztek ehhez az össz-szlovákiai eseményhez, akkor egy hölgy valahol azt írta: »Hagyjatok már nekünk nyugtot ezzel a Kuciakkal«. Ekkor tudatosítottam, milyen rettentően fontos az, hogy ne hagyjunk nekik nyugtot. Mert az ilyen nénikék, akik aztán recepteket osztogatnak, azt gondolják, hogy az a nyugalom, amikor nekik van nyugtuk, s nem a társadalomnak. És tudjuk, milyen felhők gyűlnek Szlovákia fölött. Ne engedjük, hogy az ilyen nénik győzzenek. Kérem, ne azok győzzenek, akik azt mondják, hogy »hagyjatok nyugton minket«, hanem akik ezt: »adjatok nekünk igazságot«”

– zárta Kapitáňová.

Zárásként Gyurász Ildikó felolvasta Finta Márk újságíró Ján Kuciak és Martina Kušnírová haláláról írt szövegét.

Read More

Post Comment