Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia lakossága utazási lázban ég

Szlovákia lakossága utazási lázban ég

Kulcsár Péter

2023. 06. 19., h – 18:43

A főváros repülőtere szinte pezseg az utazni vágyók tömegét érzékelve. Hétfőn felszállt az első, Pozsony és Tirana közötti járat, a héten pedig bejelentik a Kubába és Vietnámba tartó charterjáratokat is.

Tegnap az M. R. Štefánik reptérről felszállt az első, az albán fővárosba tartó járat. A cseh Čedok utazási iroda révén hetente egyszer repülhetünk Tiranába. Szerdán pedig a pozsonyi légikikötőben arról tájékoztatnak, hogy az Airbus A350-es nagy hatótávolságú, széles törzsű géppel egyenesen Dominika, Kuba vagy éppen Vietnám lehet a célállomásunk.

Az erőteljes infláció ellenére (májusban az éves infláció mértéke 11,9 százalékra esett vissza az áprilisi 13,8 százalékról) mégis utazási lázban égünk, a lakosság mintegy 70 százaléka tervez nyári kirándulást. A Go4insight ügynökség reprezentazív, májusi felmérése szerint csupán a megkérdezettek 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy nyáron nem megy kirándulni. Ez jóval kisebb arány a 2021-es 39 és a 2022-es 40 százaléknál, igaz, azok az évek részben a világjárvány időszakára estek. A válaszadók 21 százaléka már megrendelte vagy már ki is fizette a nyaralást. Rendkívül sokan, a lakosság 46 százaléka tengerparti kirándulást tervez, a válaszadók éppen egyharmada pedig hazai üdülés mellett tette le a garast. A nyári kirándulást választók első számú célországa (a hazait leszámítva) Horvátország, ahová 14 százalék készül, majd Olaszország, Görögország és Törökország következik egyaránt 7 százalékkal, Csehország részesedése 6 százalék, Magyarországé pedig 3 százalék. A Go4insight adataiból kiolvasható, hogy a nyári utazások legaktívabb részvevői a gyerekes családok, illetve a 15 és 40 év közötti korosztály – e kategóriában csupán a megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy idén kihagyja a kirándulást. A legkevésbé aktívak a 60 év felettiek, 55 százalékuk nem megy sehová nyaralni.

Read More

Post Comment