Search by category:
Egyéb kategória

Egy járókelő bukkant rá Vergilius versrészletére egy 1800 éves olajkorsón

Egy járókelő bukkant rá Vergilius versrészletére egy 1800 éves olajkorsón

Horváth Bianka

2023. 06. 23., p – 10:55

Vergilius egy versrészletét találták meg egy több mint 1800 éves olajkorsóra vésve a dél-spanyolországi Villalón falu közelében – olvasható az MTI oldalán

A córdobai egyetem tájékoztatása szerint a hat centiméter széles és nyolc centiméter hosszú kerámiatöredékre egy járókelő bukkant a Tamujar patak mellett. A régészek szerint a lelet kivételessége abban rejlik, hogy olajkereskedelemre használt amforába vésve még sosem találtak Vergilius-idézetet.

A kerámiadarabra írt szöveget megvizsgálva a szakértők azt is kiderítették, hogy a szövegrészlet az időszámításunk előtt 29-ben született, Georgica című költemény első könyvéből származik, amelyben Vergilius a mezőgazdasággal és a vidéki élettel foglalkozik.

A kutatók számára a legnagyobb kérdés az, hogy ki és miért véshette az ókori Róma legnagyobb eposzköltőjének művét az olajtartó edény aljába. A feltételezések szerint az amforakészítő üzem egyik alkalmazottja akár gyerekmunkás is lehetett, aki az átlagnál műveltebb volt egy olyan vidéken, ahol az írástudás ritkaságnak számított a munkások körében.

(mti)

Kapcsolódó cikkünk

Keddtől látogatható az olasz főváros egyik legérdekesebb ókori műemlékegyüttese, ahol történelmi források szerint Kr. előtt 44-ben, március idusán leszúrták Julius Caesart – olvasható az MTI oldalán.

A belváros szívében található Largo di Torre Argentina tér közepén található régészeti lelőhelyről van szó, amely az utóbbi években nem volt nyitva a nagyközönség előtt. Az utcaszint alatti elhanyagolt területet kizárólag Róma egyik legnagyobb macskakolóniájának tagjai látogathatták.

A terület az ókori Róma egyik legtöbbet kutatott részének számít, ahol a birodalom története végigkövethető a köztársaságkortól kezdve a császárkoron át egészen a középkorig. Az 1920-as évek végéig épületek álltak a téren, ezek lebontása során kerültek elő a régészeti emlékek, többek között templomok maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája, amelynek tufakőből emelt talapzata is megmaradt.

Ókori források és a területet helyreállító régészek szerint ezen a helyen lett gyilkosság áldozata Julius Caesar, vagyis itt hangzott el a híres mondat, Te is fiam, Brutus?, amellyel a római diktátor halála pillanatában kérdőre vonta fogadott fiát, aki csatlakozott az összeesküvőkhöz.

Róma egyik legszebb és legértékesebb helyszínéről van szó, melyet most visszaadunk a lakosoknak és a turistáknak

– jelentette ki Miguel Gotor, a római polgármesteri hivatal kulturális tanácsnoka. A régészeti terület restaurálása a Bulgari divatház finanszírozásával valósult meg, amely már több római műemlék megújítását támogatta. A látogatás teljesen akadálymentes a kerekesszékesek, a vakok és gyengénlátók számára is. A belépés a rómaiaknak ingyenes, a máshonnan érkezőknek fejenként öt euróba kerül.

(mti)

Kapcsolódó cikkünk

Az örök város mindig jó választás, ha utazni vágyik az ember. Az olasz ételek, ókori épületek, híres műalkotások bárkit lázba hoznak. Van azonban néhány dolog, amelyet jó, ha tudunk, mielőtt az olasz fővárosba indulnánk.

1. Ne a Colosseum legyen az első

Változó, ki mennyi időre utazik Rómába, az azonban szinte biztos, hogy a Colosseumot senki sem szeretné kihagyni. A gigantikus építmény meglátogatása valóban nagy élmény, ám talán jobb, ha nem vele kezdjük Róma felfedezését. Környékén hatalmas a tömeg. Az árusok lépten-nyomon próbálnak eladni valamit az arra sétálóknak, legyen az víz, soron kívüli jegy vagy esernyő. Bármennyire vajból van is a szívünk, érdemes őket határozottan elküldeni, mert meglehetősen erőszakosak tudnak lenni.

Ami a bejutást illeti, ha tudjuk, inkább vegyük meg előre, online a belépőnket. Általában negyvenperces várakozással kell számolnunk, s még akkor sem mehetünk be rögtön, ha a megvásárolt jegy időpontra szól (így próbálják elkerülni a túl nagy tömeget).

A Forum Romanumra, a Palatinus dombra és a Colosseumba ugyanazzal a jeggyel mehetünk be, amely 48 órán keresztül érvényes, így nem kell a három látványosságot egy napba zsúfolni. A kombinált jegyet a Palatinus jegyirodájában is meg lehet venni. Érdemes is ott megvásárolni, ugyanis ezt sok turista nem tudja, így rengeteg időt takaríthatunk meg. Ha több napig vagyunk Rómában, először a belvárost nézzük meg, s utána vegyük be a Colosseumot. Tapasztaljuk meg előtte a valódi olasz élményt.

2. Vigyünk magunkkal újratölthető palackot

Rómában lépten-nyomon ivókutakba lehet botlani. Még a mellékutcákban is van legalább egy ivócsap, amelynek a vize jéghideg, üdítő és nagyon finom. Ne essünk kísértésbe az árusok kezében látható ásványvizektől: ha van egy palackunk, csak néhány lépéssel kell odébb mennünk, és máris megtölthetjük, ráadásul ingyen. Van, ahol még ásványvízcsapokkal is találkozhatunk.

3. Számoljunk a felszolgálási díjjal

Az olasz fővárosban a legtöbb étteremben felszolgálási díjat, más néven szervizdíjat is felszámítanak a fogyasztás mellé. Általában 1-2 euró körül van fejenként. Jó, ha ennek tudatában vagyunk, ugyanis kellemetlenül érhet bennünket fizetéskor. Van, ahol a terítékért is külön összeget kérnek. Mielőtt rendelünk, érdemes rákérdezni a szervizdíjra, ha nincs feltüntetve az étlapon.

4. Ne görcsöljünk rá semmire

Róma olyan város, ahol kicsit le kell lassítani, ki kell kapcsolni, és hagynunk kell, hogy átjárjon bennünket a dolce vita érzése. Ha eltévedünk a kis utcák között, hagyjuk magunkat meglepni, ugyanis ilyenkor bukkannak elő a legszebb épületek és terek. Ne idegeskedjünk, hogy „még semmit sem láttuk”, mert nem fogjuk igazán élvezni a várost. A teljes Róma megismeréséhez néhány nap édeskevés, talán egy egész élet sem elegendő, így inkább szeressük, éljük át azt, amit látunk.

5. Hagyjuk magunkat meglepni!

Rendeljünk az étteremben olyan ételt, amelyről nem tudjuk pontosan, hogy micsoda. Ez leginkább a tésztáknál szokott beválni. A legtöbb helyen van olyan tésztaétel, amely valamilyen fantázianevet vagy az étterem nevét viseli, és nincs leírva, hogy pontosan mi van benne. Kísérletezzünk, és próbáljunk ki egy ilyen különleges tésztát, hiszen hasonlót biztosan nem eszünk majd máskor, máshol.

Read More

Post Comment