Search by category:
Egyéb kategória

Együtt, büszkén – Pride

Együtt, büszkén – Pride

Juhász Katalin

2023. 06. 24., szo – 14:39

A Netflix-előfizetők jól ismerik azt a jelenséget, amikor adott stílusú sorozatokra és filmekre ráharapva a program az algoritmusnak köszönhetően újabb és újabb szórakoztatást igyekszik biztosítani egy témában. Felbukkant azonban egy újdonság, amit nem a „személyes algoritmusoknak” köszönhetünk.

Minden évben egy hónapra nagyobb figyelmet kap az LMBTQ+-közösség, ezt nevezzük Pride hónapnak. Az „Együtt, büszkén – Pride”, a Netflix kiemelt gyűjteménye is ehhez a mozgalomhoz kíván hozzájárulni valamilyen szinten. Úgy néz ki, hogy a streamingszolgáltató „az egyik kezemmel adok, a másikkal határt szabok” metódust követi, ugyanis nem túl kihívóan, de mégis érdekes illusztrációval próbálta meg felhívni a figyelmet az LMBTQ+-közösségre.

Természetesen az egyik piacvezető szórakoztató platformról beszélünk, aminek azért meg kell gondolni, hogy mennyire billen el az egyik, vagy épp a másik irányba úgy, hogy az kiesik a személyre szabott keresőmotorból. A „jelenleg a legnépszerűbb” sávba helyezték el a gyűjteményt és három filmikon helyet foglal el, így tényleg könnyen átgörgethetnek rajta azok, akik nem szeretnének vele foglalkozni. A leírásban azzal reklámozzák a sorozatokat és a filmeket, hogy ismerjünk meg vibráló egyéniségeket, választott családokat és suhanjunk együtt a szerelem szárnyain, megismerve a románcokat, a kitartást és az emberi értékeket. Az itt megjelenő tartalmak különlegessége azLMBTQ+-jelenség központba helyezése, vagyis valamilyen módon kapcsolódik hozzá.

A virtuális könyvtárat megnyitva a következő témakörökre bukkanhatunk: LMBTQ+ témájú történetek; Elismert LMBTQ+ filmek és sorozatok; Megnyílt, büszke és autentikus; Családközpontú LMBTQ+-történetek; Történetek a régi időkből; Választott családok; LMBTQ+ szerelmi történetek; Történetek az önfelfedézről és LMBTQ+-rendezők. Ha filmeket és a sorozatokat vesszük alaposan szemügyre, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindenki talál magának kedvére valót. Egyértelműen látszik a Netflixen az a hozzáállás, hogy nem szeretné a témát lenyomni az emberek torkán, hanem csak felhívja a figyelmet arra, hogy itt és ott is jelen volt valamilyen formában az LMBTQ+.

Olyan sikeres mozik és szériák is bekerültek, mint például A Bly-udvarház szelleme, ami egy kísértetsztori Henry James A csavar fordul egyet című munkája alapján. Két nő szerelme vonul a háttérben, miközben egy misztikus horrort és pszichológiai mozgóképet próbálunk megemészteni. Hasonló a helyzet A félelem utcája-trilógiával, ami egy jól komponált háromrészes horror, azonban jelen van benne két lány szerelme. Sok egyéb mellett ide került még a könnyeden fogyasztható Én még sosem… című négyévados sorozat, A sárkányherceg animációs sorozata és A Mitchellék a gépek ellen is, amit a Pókember: Irány a Pókverzum és A Lego-kaland alkotói csináltak. Hétköznapi körülmények között nem biztos, hogy az LMBTQ+-kategóriába sorolnánk ezeket az alkotásokat, hisz már mindenhol elvárás legalább egy meleg karakter.

Úgy gondolom, a Netflix a nézők megtartása érdekében és az LMBTQ+-közösségnek való kedveskedésben megtalálta az arany középutat, hiszen kiváló repertoárt állított össze a Pride hónapra úgy, hogy mindenki jól tudja magát érezni. Nem utolsósorban záróakkordként megtaláljuk Anthony Mackie (Marvel, Sólyom), David Harbour (Stranger Things) és Jennifer Coolidge (Amerikai pite, Stifler mamája) főszereplésével a Szellem van a házunkban című kísérteties misztikus vígjátékot, ahol a szellem homoszexuális a leírások alapján.

Read More

Post Comment