Search by category:
Egyéb kategória

Megsínyli a szervezet a hirtelen időjárás-változást

Megsínyli a szervezet a hirtelen időjárás-változást

Mészáros Richárd

2023. 06. 26., h – 20:25

Amikor megváltozik az időjárás, a hőmérséklettel együtt a szervezet is bizonyos átalakuláson megy keresztül.

Már az is elindíthatja ezt a folyamatot, ha felerősödik a szél vagy felhők jelennek meg. Az idősebbek érzékenyebbek ezekre a változásokra, bár a fiatalokat is hasonlóképpen kínozzák ezek a változások.

A magas vérnyomásban szenvedőknek veszélyes lehet a magas hőmérséklet. A hirtelen jött hőség, a légkondicionált helyiségek és a túlságosan felmelegedett gépkocsi rosszullétet válthat ki. A magas vérnyomásban szenvedőknek, de főleg a 65 év felettieknek és azoknak, akik egyéb betegségben is szenvednek, néhány alapszabályt be kellene tartaniuk, ha a nyarat probléma nélkül szeretnék túlélni.

Tudni kell, hogy az alacsony hőmérséklet beszűkíti az ereket, a magas viszont kitágítja. Ebből az következik, hogy nyáron a melegben a vérnyomás csökken, hidegben viszont megemelkedik. Ezt elsősorban azoknak kell az emlékezetükbe vésniük, akiket magas vérnyomással kezelnek. Épp ők azok, akiket a nagy melegben az infarktus veszélye fenyeget. A forró napokon lehetőleg ne sportoljanak a szabad természetben, ne dolgozzanak a kertben, ne menjenek a strandra. A magas vérnyomásban szenvedők az étkezési szokásaikon is változtassanak.

Nyáron könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása ajánlott, mert a szervezetnek nem kell meleget termelnie olyan mértékben, mint télen, viszont elegendő tápanyaggal kell a szervezetet ellátni. Az ételek összetétele legyen kiegyensúlyozott és változatos. Tartalmazzon sok teljes kiőrlésű terméket, gyümölcsöt, zöldséget, zsírszegény tejterméket, halat, baromfit, krumplit és hüvelyeseket.

Ezzel szemben kerülni kell a zsírban gazdag (főleg telített zsírban gazdag) ételeket és az egyszerű szacharidokat. Fontos figyelemmel kísérni a testsúlyt, a vér zsír- és koleszterinszintjét.

(zdr.-k)

Read More

Post Comment