Search by category:
Egyéb kategória

Ódor: Oroszországban nem teljesen stabil a helyzet

Ódor: Oroszországban nem teljesen stabil a helyzet

Czímer Gábor

2023. 06. 28., sze – 18:01

Pozsony |

Az Oroszországon belüli helyzet nem teljesen stabil, mondta el a hétvégi zsoldoslázadással kapcsolatban Ódor Lajos miniszterelnök. Martin Sklenár védelmi miniszter pedig arról beszélt, Ukrajnában több fontos létesítményt, így az oroszok által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőművet is aláaknázhatták.

Szerdán ülésezett az ország Biztonsági Tanácsa, amely után Ódor Lajos, a hivatalnokkormányt vezető miniszterelnök elmondta, nem érzékelik, hogy a hétvégi oroszországi Wagner-lázadás a Szlovákián belüli biztonsági kockázatok növekedését okozta volna. „Ezek az események azonban azt mutatják, az Orosz Föderációban nem teljesen stabil a helyzet” – tette hozzá a kormányfő. Ódor szerint a Wagner-lázadás is azt mutatja, egy országnak egy másik állammal szemben elkövetett agressziója minden oldalon instabilitást hoz. „Továbbra is azt tanácsoljuk, polgáraink ne utazzanak Oroszországba” – tette hozzá.

Aláaknázott erőmű

Martin Sklenár védelmi miniszter pedig arról beszélt, figyelemmel követik Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner-csoport vezetőjének Belaruszba való útját. „A helyzetet nyomon követjük, de nem látjuk, hogy az közvetlen hatással lenne Szlovákia biztonságára” – mondta a miniszter.Sklenár arra az újságírói kérdésre, mi szerint a szlovák szerveknek van-e tudomása arról, hogy aláaknázták volna az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőművet, azzal reagált, sok létesítmény aláaknázásáról vannak különböző információk. „Mi annyit tehetünk, hogy felelősségre szólítunk fel (…) A nemzetközi közösséget rendkívül nyugtalanítja a helyzet” – szögezte le. Sklenár azonban nem tartja valószínűnek, hogy az erőművet felrobbantják, ez ugyanis alapjaiban változtatná meg a konfliktus jellegét. Nem pontosította ugyanakkor, hogy abban az esetben, ha ez mégis megtörténik, a NATO közvetlenül bekapcsolódna-e a konfliktusba. „A többi NATO-tagállammal közösen mérlegelnénk, milyen lehetőségeink vannak a válaszlépésre annak érdekében, hogy megvédjük a lakosságunkat. Nem pedig annak érdekében, hogy eszkaláljuk a konfliktust” – magyarázta. Hozzátette, az ország illetékes intézményei minden szükséges lépést megtesznek, hogy egy esetleges erőmű-katasztrófa esetén megvédjék a polgári lakosságot.

Ódor az illegális határátlépéssel kapcsolatos helyzetről is beszélt, szerinte a migrációval kapcsolatos szituáció Szlovákiában stabil. Többségében ugyanis olyan személyek érkeznek, akik számára nem Szlovákia a célállomás, folytatni akarják az útjukat más országokba. Szlovákiára nézve nem jelentenek kockázati tényezőt, jelentette ki a miniszterelnök.

Radikalizálódás

A Biztonsági Tanács ülése után a miniszterelnök azt is elmondta, a szlovákiai fiatalok radikalizálódnak, és ez elsősorban az online térben megy végbe. Ódor arról tájékoztatott, a rendőrségnek már több iskolai incidenst sikerült megakadályoznia, de még éberebben kell figyelnie a helyzetet. Az iskolákkal való intenzív együttműködés fontosságát is hangsúlyozta, hogy csírájában lehessen elfojtani a veszélyes jelenségeket. „Ezek a diákok többnyire a közösségi hálón radikalizálódtak. Vagy fizikai támadásokról van szó, de tudomásunk van fegyverrel elkövetett támadásokról is. Szerencsére áldozatok nélkül” – mondta a sajtótájékoztatón Ivan Šimko belügyminiszter. A tárcavezető szerint nagyjából tíz elszigetelt esetről van szó, amelyek között azonban olyan is volt, amikor valaki robbanóanyagot próbált előállítani.

Hamran István országos rendőrfőkapitány pedig arra hívta fel a figyelmet, az ifjúság radikalizálódásának okát gyakran a politikusok felelőtlen nyilatkozataiban kell keresni, akik megosztják a társadalmat, fokozzák a feszültséget és az agresszivitást. „A fiatalok sokszor a politikai figyelem középpontjában levő személyek közül választanak példaképet, akik elbűvölik őket a beszédükkel” – tette hozzá. További probléma a nem megfelelő megelőző tevékenység az iskolákban. „Előfordul, hogy a gyerekek az iskolai számítógépeken osztanak meg rendkívül toxikus tartalmakat, például terrorcselekmények felvételeit” – figyelmeztetett Hamran.

Read More

Post Comment