Search by category:
Egyéb kategória

Előbb leváltották, majd szerelmet vallottak élő adásban egy érsekújvári képviselőnek

Előbb leváltották, majd szerelmet vallottak élő adásban egy érsekújvári képviselőnek

Száz Ildikó

2023. 06. 28., sze – 18:06

Érsekújvár |

A város történetében első alkalommal esett meg, hogy az élő adásban közvetített szerdai, indulatoktól sem mentes önkormányzati ülésen szerelmet vallottak egymásnak a képviselők. Marián Balogh független képviselő visszahívását a városi tanácsból Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere indítványozta azzal az indokkal, hogy állandó felszólalásai, folyamatos észrevételei nem konstruktívak.

Marián Balogh azzal érvelt, hogy a negyedik választókörzetben a legtöbb szavazatot kapta a lakosoktól, így kötelessége képviselni őket. Immár a második választási időszakát tölti a testületben. Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy ezúttal bekerült a városi tanácsba is. Miután a képviselők megszavazták Balogh visszahívását a városi tanácsból, szót kért az adott választókörzetben második helyen végzett Lucia Balogová, aki egyben a kulturális bizottság elnöke is.

Első alkalommal szólalok fel és nagyon lámpalázas vagyok. Sokkolt a döntés és csak annyit szeretnék mondani, örülök, hogy Marián Balogh a párom, és szeretem. Ez minden”

mondta Lucia Balogová. Klein Ottokár a leváltott városi tanácstag helyére egy másik képviselőt javasolt, Iveta Kališová orvos, független képviselő személyében. Marián Balogh a hatalom arroganciájának nevezte váratlan leváltását, mondván, igyekezett felelősségteljesen végezni a munkáját. Ivan Katona független képviselő, aki a harmadik választási időszakát tölti a testületben elmondta, hogy az előző két választási időszak mit sem ért, szerencsére most olyan személyek érkeztek a testületbe, akik változásra törekednek. Nem mindenkinek kell velük egyetérteni, de az újfajta látásmód építő jellegű is lehet.

Hatékony párbeszédre van szükség

Klein Ottokár hangsúlyozta, senkivel sincs a testületben személyes konfliktusa, nem is szeretné, mert nem ilyen a természete. Mindenkor a hatékony párbeszédre törekedett.

Az új választási időszak kezdetén szorgalmaztam, hogy a törekvéseinket összehangoljuk a város lakosai érdekében. Egyáltalán nem könnyű ez a döntés számomra sem. Ki kell emelnem Lucia Balogová felszólalását, nagyon helyes, hogy kiállt az érintett mellett

mondta Klein Ottokár.

A polgármester szerint Marián Balogh továbbra is részt vehet más képviselő kollégáihoz hasonlóan a városi tanács ülésein. Marián Balogh nehezményezte, hogy a kiszemelt utódja nem az ellenzéki tábort erősítené a városi tanácsban, mint ahogy azt eddig ő tette. Kiderült, hogy Marián Balogh legutóbb amiatt volt elégedetlen, mert véleménye szerint a testület tagjai nem egyeztettek előre, még mielőtt delegálták volna a városi fenntartású nevelési és oktatási intézmények iskolatanácsába a képviselőket. Lukáš Štefánik alpolgármester a vitában hangsúlyozta, hogy még az önkormányzati ülés előtt átküldte Katarína Slobodníková képviselőnek a tizenkét képviselővel folytatott egyeztetést követően az általuk jelölt képviselők listáját az egyes iskolatanácsokba. Marián Balogh véleménye szerint a testület 21 fős, ezért nem érti, miért nem tudnak közösen egyeztetni. Slobodníková igazolta az alpolgármester állítását, valóban megkapta tőle a beterjesztett személyek listáját, de Marián Baloghoz hasonlóan úgy vélte, ha több érdeklődő is van az iskolatanácsban lévő posztokra, akkor azokat valamennyi képviselőnek együtt kellene egyeztetni. A képviselők végül 55 százalékos többséggel visszahívták Marián Baloghot a városi tanácsból. Gabriel Katona módosító javaslatát, mely szerint Peter Danczit neveznék ki a helyére a városi tanácsba, végül nem hagyta jóvá a testület.

Gondok az idegenrendészetnél

A nyári szünet előtti utolsó önkormányzati ülésének vitájában az idegenrendészet érsekújvári hivatala előtti helyzettel is foglalkoztak a képviselők Martin Vyžinkár független képviselő javaslatára. A képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a városi lakótelepen lévő idegenrendészeti hivatal kirendeltségének a környékén az utóbbi időben egyre több a külföldről érkező idegen. Van úgy, hogy napokat várakoznak ott az ügyfelek, és a közeli lakóházak bejáratiban próbálnak meghúzódni. Klein Ottokár elmondta, a városi rendőrség dolgozói mostanában gyakrabban járőröznek a környéken. A polgármester hozzátette, ő maga is ellenőrzi esténként a környéket, hogy megbizonyosodjon arról, minden rendben van. A testületi ülésen az is elhangzott, hogy az idegenrendészeti hivatalt átköltöztetnék a művészeti alapiskola közelébe, az egykori kataszteri hivatal épületébe. A testületi ülésen szó volt továbbá arról, hogy a képviselők szeretnék, ha időben elkezdenének tárgyalni az egyes szakbizottságokban és a testületben a jövő évi költségvetési tervezetről. Azt szeretnék, hogy legyen kellő idejük felkészülni és átgondolni, mire van szüksége az itt élőknek és milyen összegből gazdálkodhat a város 2024-ben.

Read More

Post Comment