Search by category:
Egyéb kategória

Érdekességek fűszereinkről. A bazsalikom

Érdekességek fűszereinkről. A bazsalikom

Horváth Bianka

2023. 07. 19., sze – 13:51

Fűszerezzük meg! Ezúttal a bazsalikomot vesszük szemügyre.

Eredetileg Indiából származik. Az első európai írásos említés az 1100-as évekből való. Neve a görög baszileusz, vagyis király szóból származik. A görögök és a rómaiak kezdetben az ellenségeskedés és őrültség jelképének tartották, de később a szerelem egyik szimbóluma lett.

Étvágygerjesztő, vizelethajtó, vesegyulladás-csökkentő, szélhajtó, valamint tejelválasztást fokozó tulajdonságú. Szárított levelei étvágyjavító, emésztést elősegítő és szélhajtó hatásúak. Mindezek mellett fertőzés elleni szer, és köhögéscsillapító is. A mentális egészségre is pozitívan hat: jó nyugtató.

Az olasz konyha elképzelhetetlen lenne bazsalikom nélkül. A fűszernövény karakteres íze azonban nemcsak a sós ételekhez illik, hanem sok desszerttel is meglepően jól működik. Próbáljuk ki, hogy dinnyegolyókat, epret és áfonyát citromlével, valamint apróra vágott bazsalikomlevelekkel keverünk össze. A végeredmény igencsak pazar lesz! De használhatjuk limonádékhoz, koktélokhoz is.

Fűszerként (is) nagyon sokoldalú, frissen vagy akár szárítva is. Jó lehet levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, tészták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászfélék, növényi ecetek, desszertek, italok és még sok más ízesítésére. Ha frissen használjuk, az ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. A legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Néhány kultúrában azt tartják, hogy ha egy fiatal nő bazsalikomot ad ajándékba a párjának, az hozzájárulhat a boldog párkapcsolathoz. Egyes babonák szerint pedig a bazsalikom védelmet nyújt a rossz szellemektől, és elűzi a rossz szerencsét. Több helyen bazsalikommal füstölték a templomokat és a házakat, hogy megtisztítsák és megvédjék őket a negatív energiáktól.

Read More

Post Comment