Search by category:
Egyéb kategória

Helyosztókon folytatják a magyarok

Helyosztókon folytatják a magyarok

Elek Zoltán

2023. 07. 24., h – 18:13

A fukuokai vizes-világbajnokság női vízilabdatornájának negyeddöntőjében a magyar válogatott 12:9-es vereséget szenvedett Spanyolország ellen, így csak az 5–8. helyért mérkőzhet a továbbiakban.

A magyar csapat legutóbb a 2012-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében tudta világverseny egyenes kieséses szakaszában legyőzni Spanyolországot, és hétfőn sem törték meg ezt a rossz sorozatot.

A meccs első gólját a spanyolok lőtték, de büntetőből gyorsan meglett az egyenlítés. A negyed végén egygólos volt az Európa-bajnok előnye, de a játék képét leginkább az a pillanat tükrözte, amikor egy magyar emberelőny végén a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita kezéből kicsúszott a labda, az ellenakcióból pedig jött a spanyol gól. A kiskövesdi Máté Zsuzsannát is bevető magyarok nem tudtak javítani teljesítményükön, nagyon sok technikai hibát vétettek, és a végére kilencszer is eltalálták a kapufát. A különbség a félidőben két, a negyedik negyed előtt három gól volt. A spanyol játékosok nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, de sokkal kevesebbet hibáztak riválisuknál, és pontosabbak voltak a befejezéseik. Bíró Attila szövetségi kapitány kapuscserével is próbálta megtörni a spanyolok lendületét, de Magyari Alda után Neszmély Boglárka sem tudott eleget hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A kapus a végén a kapu elé is felúszott, hátha a hét a hat elleni játékkal sikerül csökkenteni a különbséget, de nem járt sikerrel. A 12:9-es végeredményt Gurisatti Gréta állította be. Így elmaradt az olimpiai kvótaszerzés, a legközelebbi lehetőség a januári Európa-bajnokságon lesz, de ott csak egy ötkarikás kvótát osztanak ki.

„Valószínűleg az ellenfélnél jobb játékosok vannak, mi kihagytuk az emberelőnyöket, nem tudtuk leblokkolni a lövőiket, ők pedig le tudták a mieinket. Ráadásul náluk van egy olyan külső kör, ami most, amikor egész jól ki tudtuk venni a centereiket, bárhonnan át tudta lőni a zónát – vázolta a vereség okait Bíró Attila. – Mindenre fel voltunk készülve, de ha nincs igazán kapusteljesítmény és több blokk, akkor nem lehet legyőzni egy ilyen csapatot.”

„Összetört a szívem, óriási csalódás ez. Nagyon bíztunk benne, hogy nyerni fogunk. Annyit tudok mondani, hogy ugyanúgy szeretem a társaimat, büszke vagyok arra, amennyi munkát elvégeztünk a felkészülés során. Sokat fejlődtünk, de nem tudtuk ma megmutatni, mennyi van bennünk” – mondta könnyek között Rybanská Natasa.

Vályi Vanda már jóval racionálisabb és keményebb szavakat fogalmazott meg: „A játék minden elemében jobbak voltak ma a spanyolok, akik egyébként semmi olyat nem csináltak, amit mi ne tudtunk volna előre. Fel voltunk készülve, mégis az ő akaratuk érvényesült. Ez szerintem már egyszerűen butaság, hogy az ellenfél jó játékosait hagyjuk gólokat lőni.”

Magyarország az 5–8. helyért játszik majd a folytatásban, elsőként a görög válogatott lesz Rybanská Natašáék ellenfele. A nap meglepetése az volt, hogy a világ- és olimpiai bajnok Egyesült Államok kikapott az olaszoktól, így a magyar válogatott akár velük is találkozhat a helyosztókon.

Olaszország–Egyesült Államok 8:7 (3:2, 1:2, 2:2, 2:1),

Ausztrália–Görögország 9:8 (3:4, 4:1, 2:3, 0:0),

Hollandia–Kanada 17:10 (6:2, 5:3, 3:4, 3:1),

Spanyolország–Magyarország 12:9 (3:2, 3:2, 4:3, 2:2), magyar gólszerzők: Garda 4, Keszthelyi 3, Leimeter, Gurisatti 1-1.

Negyeddöntők

Read More

Post Comment