Search by category:
Egyéb kategória

Kijev a héten számot ad az Egyesült Államoknak a kazettás lövedékek felhasználásáról

Kijev a héten számot ad az Egyesült Államoknak a kazettás lövedékek felhasználásáról

Mészáros Richárd

2023. 07. 24., h – 17:33

Ukrajna jelentést készít arról, hogyan használják fel fegyveres erői az egyik legújabb katonai segélycsomagban biztosított amerikai kazettás lőszereket, és a beszámolót már a héten benyújtja az Egyesült Államoknak – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett hétfőn.

„Beszámolunk a kazettás lőszerek használatának eredményeiről, úgy gondolom, hogy a jövő héten meglesz az első jelentés, amelyet meg is osztok a Pentagonban dolgozó partnereimmel. Remélem, hogy ezek a lövedékek hatékonyabbak lesznek, mint a hagyományos lőszerek” – jegyezte meg a tárcavezető. Azt mondta, hogy várja a jelentést, amelyet „valószínűleg hétfőn vagy kedden” nyújt be a Pentagonnak. Közölte, hogy a jelentés a kazettás lőszerek átadásáról az amerikai védelmi minisztériummal megkötött megállapodás része.

Az Egyesült Államok július 7-én 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, és ez tartalmazott először kazettás lőszert. Washington segítsége kiváltotta több európai ország, valamint Kanada bírálatát, mivel a kazettás lőszereket veszélyesnek tartják a civilekre, és nemzetközi egyezmény tiltja azok használatát és birtoklását. A kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt nem írta alá mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem. Joe Biden amerikai elnök korábban elismerte, hogy nem volt könnyű a döntés a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról, de hagyományos tüzérségi lövedékek hiányában ezt tartotta helyesnek.

Read More

Post Comment