Search by category:
Egyéb kategória

Mindennek az alapja a minőségi ivóvíz

Mindennek az alapja a minőségi ivóvíz

Károly Zsolt

2023. 07. 24., h – 15:11

Ipolyság/Ipolyvisk |

Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke munkaértekezletet tartott Ipolyvisken a régió polgármestereivel, a Regionális Útkarbantartó Vállalat igazgatójával és az Ipolyi Vízgazdálkodási Vállalat munkatársával a térséget érintő sürgős szakmai feladatokról. Zachar Pállal, Ipolyság polgármesterével beszélgettünk.

A környék aktuális problémáit beszéltük át a jelenlévőkkel. A régióban még mindig húsz település van, ahol nincs közhálózatú ivóvízellátás” – mondta Ipolyság polgármestere.

Az emberek ezeken a településeken nem megfelelő minőségű talajvizet használnak a mindennapjaikban. Az ivóvízhálózatot szükséges lenne kiépíteni Borin, Dalmadon, Derzsenyén, Hontnádason, Deménden, Alsó- és Felsőszemeréden, Gyerken, Ipolyfödémesen, Szetén, Százdon, Szalatnyán, Ipolyszakálloson, Nemesoroszin, Lontón, Kisölveden, Peszektergenyén, Garamsallón, Zalabán és Kétfegyverneken. Zachar Pál lapunknak elmondta, hogy az aktuális pályázati rendszerekben nagyon nehéz eredményt elérni ezen a téren, ugyanis reálisan ezek a kis települések nem tudják felhasználni a forrásaikat.

Ellentmondásos egy kicsit az egész. Országos szinten hiány van az EU-s támogatásokból és maga az ország döntött arról, hogy nem engedi felhasználni a meglévő pénzeket az ivóvízhálózat kiépítésére. A probléma meghaladja az Ipolyi Vízgazdálkodási Vállalat erőforrását, mindenképp országos szintre kell emelni ezt a problémát” – vázolta fel a helyzetet ipolyság polgármestere.

Hozzátette, hogy régionális szinten egyfajta kozmetikázásra van csak lehetőség, tényleges megoldás egyéb úton történhet. Újságírói kérdésre arról, hogy mennyire sürgős a probléma orvoslása, Zachar Pál elmondta, hogy az ivóvíz az mindennek az alapja.

Elöregedő társadalomban élünk és a régiónkra ez halmozottan igaz. Az ivóvízhálózat hiányából fakadóan a falvakban nem tudunk létesíteni nyugdíjas otthonokat és szociális intézményeket, amelyek segíthetnék a rászoruló időseket, ugyanis az egészségügyi előírások egyik alapvető pillére az ivóvíz biztosítása. A víz kérdése befolyásolja az összes többi régiófejlesztési projektet” – zárta gondolatait Ipolyság polgármestere.

Read More

Post Comment