Search by category:
Egyéb kategória

Világzenei csemege: a Nemzetközi Cigány Dal Napja Párkányban

Világzenei csemege: a Nemzetközi Cigány Dal Napja Párkányban

Kulcsár Péter

2023. 08. 07., h – 14:35

Párkány |

Egy nemzetközi művészeti projekt részeként augusztus nyolcadikán, kedden este hét órakor a párkányi korzó színpadán lép fel a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó és Duka Laci Gipsy Swing zenekara. A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szerint igazi világzenei csemegéről van szó, a rendezvény ingyenes.

A legendás észak- macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján, augusztus nyolcadikán ismét megrendezésre kerül a Cigány Dal Napja, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. 2023-ban már tíz magyarországi városban, továbbá két külfödi helyszínen, közel negyven fellépő zenekarral valósul meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében – olvasható a rendezvény sajtóanyagában. Az idén már második alkalommal zajló rendezvény egyik külföldi helyszíne Párkány, ahol a korzó színpadán este hétkor lép fel a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó és Duka Laci Gipsy Swing zenekara. „Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene“ – írják a szervezők a nemzetközi projektről. A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét. „Hálózatunk távlati cálja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzük a Nemzetközi Cigány Dal Napját” – nyilatkozta Rostás Mihály „Mazsi”, a Hálózat vezetője.

Himmler György, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vezetője a párkányi fellépés szervezőjeként az Új Szónak elmondta, hogy az együttműködésre őt   Rostás Mihály “ Mazsi” , a Romengo Együttes és Lakatos Mónika menedzsere kérte fel. „Ők már két alkalommal is szerepeltek a társulásunk meghívására Párkányban és már az első alkalommal nagyon jó barátság alakult ki közöttünk, ezért azonnal igent mondtam. Nem kellett engem különösebben győzködnie, azért sem, mert az ő személye garancia számomra, hogy ebben a projektben csakis minőségi világzenei előadók kapnak helyet“ – taglalta Himmler György. Augusztus nyolcadikán, kedden este hét órára tehát minden zenei ínyencet szeretettel várnak a párkányi korzó színpada elé – a rendezvény ingyenes.

Read More

Post Comment