Search by category:
Egyéb kategória

Személyiségfejlesztő táborozás Nagymegyeren (VIDEÓ)

Személyiségfejlesztő táborozás Nagymegyeren (VIDEÓ)

Kürthy Judit

2023. 08. 08., k – 22:53

Nagymegyer |

Remek módja a személyiségfejlesztésnek a játékos önismeret, melyben a Kidzone élen jár Csallóközben. Idei első nyári táborukban a szórakoztatás és ismeretterjesztés mellett főként olyan foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, melyben megtanultak együttműködni és felfedezhették az eddig rejtett tulajdonságaikat is.

Egy-egy hetes turnusokban, 20-22 gyermekkel kezdte meg nyári táborát a nagymegyeri Kidzone csapata, akikhez idén Vörös Zsuzsanna érzelmi intelligencia- és személyiségfejlesztő, párkapcsolati segítő, családállító, mediátor és mozgással foglalkozó szakember több napra is csatlakozott. A nagymegyeri gyerekek mellett Csicsóról, Füssrről, Ekecsről, Dunaszerdahelyről, Komáromból és Nyíregyházáról is érkeztek résztvevők, akik elmondásuk szerint remekül érezték magukat.

 

Húsz éves a szervezet

A Kidzone nonprofit szervezetet már három éve Csizmadia Réka vezeti, aki 7 év banki munka után, ahol ideje nagy részét íróasztal mögött töltötte, örömmel váltott a Kidzone mozgalmas, és egyben változatos igazgatói posztjára. A korábban gyermekotthonban is tevékenykedő szocális munkás végzettségű, pénzügyekben is jártas szakember szívesen vállalta a kihívást, amikor felkérték a Dan-Slovakia Agrar, a.s. által támogatott Kidzone vezetésére, mely nonprofit szervezetként fogja össze a városi és környékbeli 6-18 éves korú gyerekeket, fiatalokat. Szorosan együttműködnek az ugyancsak a városban működő Manóházzal, akik születésüktől egészen iskolás korig szerveznek programokat a kicsiknek.

„Hamarosan egy új helyre költözünk, egy felújított családi házba, melyhez telek is tartozik. Erre valamikor jövő évben kerül sor. Jelenleg közösen béreljük az épületet a cserkészekkel. A Dan-Slovakia Agrar, a.s. támogatásával készül majd el ez az épület, kimondottan a mi részünkre, és mi tőlük fogjuk bérelni”

– mondta el Csizmadia Réka. A szervezet előző neve Veľký Meder Centrum Mládeže (VMCM) volt, amely a városközpontban nyitotta meg először kapuit. 2020-ban megpályáztatták a gyerekekkel egy rajzverseny keretében az új logót és a nevet, ebből alakult ki a ma már jól ismert Kidzone arculat.

„Szervezetünk sokáig részt vett az Erasmus programban, melynek keretében külföldi fiatalokat fogadtunk. Ekkor még nem voltak tanítóink, ahogy most vannak, hanem önkéntesek segítségével foglalkoztunk velük. A táborozások is így zajlottak, finanszírozása pedig a pályázat keretében történt. 2004-ben eredetileg arral a céllal jött létre a szervezet, hogy Nagymegyer és a környékbeli fiatalokat szólítsanak meg, ezért abbahagytuk az Erasmus-diákok fogadását. Jelenleg is szeretnénk inkább a helyiekre fókuszálni. 2020-tól már egyáltalán nem érkeznek hozzánk külföldi vendégdiákok. Azóta állandó jelleggel 2-3 tanítót foglalkoztatunk, akik főállásban iskolában tanítanak, délután pedig a mi kötelékünkben vezetik a szakköröket”

– tette hozzá az igazgató. A rendszeres évközi délutáni foglálkozásaik mellett, melyek szeptembertől júliusig tartanak, minden iskolai szünetben tábort szerveznek, és időszakos szezonális ünnepségeket, programokat tartanak, például Mikulás-váró ünnepséget, karácsonyi koncerteket, húsvétváró rendezvényeket, de volt már író-olvasó találkozójuk is. Szorosan együttműködnek a Csemadok helyi alapszervezetével és több városi szervezettel is, akikkel közös a céljuk: olyan szabadidős tevékenységeket szervezni, melynek keretében nem csak vigyáznak a gyerekekre, hanem aktívan foglalkoztatják és fejlesztik őket.

„Minden táborunk keretében tanulmányi útra megyünk. Az idei kirándulás a második tábori héten valósul meg, amikor Szentendrére utazunk, tavaly a budapesti állatkertet és a Magyar Zene Házát látogattuk meg”

 jegyezte meg.

Fontos az önismeret

„Szeretnénk a magyar anyanyelvünket erősíteni amellett, hogy hasznos szabadidőt biztosítunk és új dolgokkal ismertetjük meg őket”

– mondta el Csizmadia Réka és hozzátette, hogy Vörös Zsuzsanna is éppen ezért került hozzájuk. Szerettek volna egy új irányt bevezetni a táboroztatás területére, amit eddig sem náluk, sem a környéken máshol nem tapasztaltak, mégpedig a személyiségfejlesztést.

„2020-tól dolgozom hivatalosan személyiségfejlesztőként, és azóta is folyamatosan képzem magam, mélyítem tudásomat különböző témakörökben. A Kidzone táboraiba vendégként kerültem be 2021. nyarán, ahol délelőtt mozgásprogramot vittem a gyerekeknek, ebéd után pedig érzelmi intelligencia fejlesztő játékokat. Ez akkor egy kétórás foglalkozás volt, ami elindította az együttműködésünk további lépcsőfokait, hiszen a táborvezetők nem akartak hinni a szemüknek, hogy ugyanazokat a gyerekeket látják »dolgozni« velem, mint akikkel addig ők táboroztak”

– mondta el Vörös Zsuzsanna. A 2021/2022-es tanévben egy támogatói program keretein belül a helyi magyar tannyelvű alapiskolában Vörös Zsuzsanna vezetésével indítottak egy személyiségfejlesztő tréninget, melyben az akkor 6. és 8. évfolyamos gyerekek a Kidzone támogatásával teljesen ingyenesen vettek részt. Innentől kezdve szinte minden helyi táborba meghívást kapott tavasztól egészen őszig, majd idén januárban azzal bízták meg, hogy a szokásos nyári táborok első hetének programjait ő maga biztosítsa be.

„Ez a hét egy módszerspecifikus tábor volt, ahol a fókuszban a játékos személyiségfejlesztés állt. Reggel 8 óra 15 perctől két kisebb szünettel töretlenül folyt a munka minden egyes nap. A foglalkozások során górcső alá vettük az érzelmi intelligencia kompetenciáit, sok-sok önismeret mellett fejlesztettük az együttműködő képességet, a kommunikációt, nagy hangsúlyt fektettünk az empátiára, ezzel együtt az elfogadásra, az egymás iránt való alázatra és odafigyelésre, ugyanakkor gyakran szóba került a motiváció és az önkontroll jelentősége is”

– mesélte tapasztalatait a szakember, majd hozzátette, hogy a csapat beszélgetései napról napra mélyültek és a gyerekek egyre inkább megnyíltak a többiek előtt, nagyobb csoportban is, ami egyértelműen az itt kialakult bizalmat tükrözte. Révész István, Pisti 10 éves diák, Csicsóról érkezett és a közös beszélgetések mellett kedvence a csocsó, a biliárd és a torna volt.

„Volt sok új dolog, ami nagyon tetszett. Titkokról is beszélgettünk egymás közt, amiket néha kicsit nehezebben, néha pedig könnyebben mondtam el”

– emlékezett vissza. A foglalkozások közt megjelentek művészetterápiás elemek is, a festés mellett teret kapott a zenei improvizáció, és az egyedi pólók készítésével az alkotás örömét is előcsalogatták. Minden napjuk szerves része volt a TripleX® funkcionális gerinctréning, melyet Vörös Zsuzsanna még 2019-ben elsőként hozott haza Budapestről a Felvidékre.

A gyerekek lelkesek

„Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen szuper csapattal dolgozhattam egy teljes héten keresztül. A tábort péntek délután a szülőkkel közösen zártuk egy összegző és egyben búcsúzó műsorral. Nem utolsó sorban pedig hatalmas szakmai elismerésként éltem meg azt is, hogy három testvér, közel 400 kilométert utazott Nyíregyházáról azért, hogy velem táborozhassanak”

– mondta büszkén a tréner.

„Nekem nagyon tetszett ez a tábor, még soha nem voltam ehhez hasonlóban sem. Teljesen másra számítottam, nagyon meglepett. Azt gondoltam, hogy inkább tanulósabb feladatok lesznek, helyette pedig csak játékosak voltak. A jellege is teljesen más volt, eddig csak néptáncos táborokban jártam”

– mondta el Földi Júlia, 14 éves néptáncos, aki megemlítette még, hogy a szülei maguk is komolyan foglalkoznak önismerettel. Nyíregyházáról érkezett testvéreivel, a húgával és az öccsével, és a csapatban ő volt a legidősebb a gyerekek között.

„Legjobban közösen kitalált mese tetszett, amit aztán kis csoportokban fejeztünk be. Az ebből született jeleneteket adtuk elő a szülőknek a záróműsorban”

– mesélte el Földi Júlia.

 

Támogató közeg

A Kidzone legfőbb pénzügyi forrásai a Dan-Slovakia Agrar, a.s. mellett a nyertes pályázataikból vannak, a táborokat például javarészt a Kultminortól elnyert keretből fizették. Emellett a Nagyszombat Megyei Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alap Külhoni támogatásainak forrásaira támaszkodnak. A táborokhoz szükség van a szülők támogatására is, ugyanis a kapott összegek sajnos csak a pedagógusok fizetésére elegendőek, a felhasznált alapanyagok, eszközök ára, az étkeztetést és az utazások költsége a szülök között oszlik meg.

„Arra fókuszálunk, hogy a magyar közösséget támogassuk, de nagyon szívesen fogadunk olyan gyerkőcöket is, akik a helyi szlovák általános iskolából érkeznek. A táborban hárman foglalkoztunk a gyerekekkel, de volt még egy önkéntes segítőnk is, Ollé Tamás, helyi cserkész, aki papnak készül és jelenleg Győrben tanul”

– részletezte Csizmadia Réka és hozzátette, hogy a most először hirdették meg 5 éves kortól a tábort, eddig csak 6 éves kortól fogadtak jelentkezőket, mert a foglalkozások során szükség van arra, hogy tudjanak olvasni a gyerekek. A legkisebbek az első héten külön, az életkoruknak megfelelő foglalkozásokban részesültek, második héten pedig az idősebb testvéreik segítenek nekik.

„Örül a lelkem a szülők tudatossága láttán, hiszen az önismeret fontosságát is csak mintaként tudjuk átadni az utódainknak. Született egy hatalmas érték, ami bízom benne, hogy innentől kezdve egy szép hagyománnyá válik a jövőben”

– mondta el Vörös Zsuzsanna.

Read More

Post Comment