Search by category:
Egyéb kategória

Mozgóurnát kérhet a választó, ha nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe

Mozgóurnát kérhet a választó, ha nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe

Mészáros Richárd

2023. 08. 14., h – 12:15

Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak szeptember 30-án elmenni a szavazóhelyiségbe. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint mozgóurnát csak az állandó lakhelye szerinti szavazókör választási bizottságától kérhet a választópolgár vagy a hozzátartozója, a választás napján. Főleg mozgásképtelen személyek, illetve fekvőbetegek számára van fenntartva a szavazás e módja.

Ilyen esetben a helyi választási bizottság két tagja viszi ki a mozgóurnát, a szavazólapokat és a borítékot, és a mozgóurnás szavazást kérő lakosok listája alapján keresik fel a választókat.

A bizottság két tagja köteles biztosítani a szavazás titkosságát, továbbá alá kell íratnia a választóval a szavazólapok és a boríték átvételét. „Ha a választó ezt nem tudja megtenni, vagy nem akarja aláírni a szavazólapok átvételének igazolását, a bizottság tagjai ezt feltüntetik a mozgóurnás szavazást kérő lakosok listáján” – áll a törvényben. Ha idősotthonban, vagy más hasonló intézményben kérnek mozgóurnás szavazást, a törvény szerint a választási bizottság és az intézmény egyezteti, hány órakor érkezik a mozgóurna.   

Read More

Post Comment