Search by category:
Egyéb kategória

A Gašpar-ügy A-tól Z-ig

A Gašpar-ügy A-tól Z-ig

Bárczi Laura

2023. 08. 15., k – 17:36

Pozsony/Budapest |

A nemrégiben letartóztatott Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány és smeres politikus ügye nagy port kavart a szlovák és magyar közvéleményben. A szlovák Európai Parlamenti képviselők nyílt levelet küldenek Szíjjártó Péter magyar külügyminiszternek, melyben Facebook bejegyzésére reagálva felszólítják, ne avatkozzon a szlovák rendőrség munkájába. A magyar külügyminiszter védelmére siet Menczer Tamás államtitkár is. Idehaza pedig Ódor Lajos miniszterelnök elutasítja a Smer vádjait, miszerint ő áll a letartóztatás hátterében. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk minden az ügyet érintő fontosabb eseményt.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) péntek hajnalban vette őrizetbe Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitányt, és a kétes hírű nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör ellen is eljárás indult, a rendőrség ez utóbbit azonban nem tartóztatta le, mivel épp a külföldi nyaralását tölti. Őrizetbe vették ugyanakkor a NAKA pénzügyi osztályának egykori nyomozóját, Roman Stahlt is. Gašpart és Bödört háromrendbeli megvesztegetés elkövetésével gyanúsítják. Az Ezékiel 7 fedőnevű akció keretein belülStahl ellen bűnszervezet létrehozásának, támogatásának és működtetésének, továbbá kenőpénz háromrendbeli elfogadásának gyanúja miatt indult eljárás. Médiainformációk szerint Gašpar és Bödör 2015 és 2019 között több esetben is megpróbálhatta megvesztegetni Stahlt, hogy bizonyos gazdasági csalások esetében a nekik kedvező módon járjon el. Az előzetes letartóztatásba helyezéssel kapcsolatos indítványt csak Stahl esetében nyújtották be. Gašpart vasárnap reggel szabadon engedték, letartóztatása azonban a Smer kampányának egyik alappillérévé vált.

A Fidesz a Smer mellé állt

Gašpar a Smer választási listájának a 9. helyéről indul az őszi parlamenti választáson. Robert Fico, a Smer elnöke szerint nem véletlen, hogy a NAKA 6 héttel a választás előtt tartóztatta le jelöltjét. A valamikori kormányfő szerint az eset hátterében Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Ódor Lajos miniszterelnök áll, hiszen szerinte „a NAKA nem avatkozhatott volna be ennyire durván és antidemokratikus módon a beleegyezésük és előzetes értesítésük nélkül”.

A hétvégén azonban a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter is belenyúlt a darázsfészekbe, kiállva a Fidesz új szlovákiai stratégiai partnerének számító Smer mellett.

„Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”

– tette közzé közösségi oldalán Szijjártó, aki az amerikai és bosnyák példák mellett, azt is megemlítette, hogy „Szlovákiában letartóztatták az őszi parlamenti választás legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát”.

„A nemzetközi liberális mainstream semmilyen durva beavatkozástól, rendőrségi, bírósági eszközök bevetésétől sem riad vissza, ha veszélyben érzi a hatalmát. Félnek a népakarattól, mint a tűztől. Na de miért nem szólal meg ilyenkor a Transparency International, az Amnesty, a Helsinki Bizottság? Nyilván azért, mert ők a nemzetközi liberális mainstream fizetési listáin vannak!”

– tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

 

Mit mond Ódor?

Az estet a szlovák miniszterelnök sem hagyta szó nélkül.

„A bűnüldöző hatóságok, beleértve a rendőrséget is, függetlenül járnak el és függetlenül is kell eljárniuk, figyelmen kívül hagyva, hogy az országban választások vagy választási kampány zajlik éppen”

– áll Ódor nyilatkozatában.

Hozzáteszi, a törvényen túlmutató ügyekről nincs sem tudomása, sem ráhatása.

„A szakértői kormány nem osztja fel a világot koalícióra és ellenzékre. Elsősorban olyan problémák megoldásával foglalkozunk, amelyek polgáraink és az ország egészének sikerét veszélyeztetik. Ezekből a problémákból ugyanis nem kevés van”

– reagál Ódor a Smer meggyanúsítására. Čaputová államfő eddig nem kommentálta az ügyet.

Ki Fico, ki Szíjjártó pártjára áll idehaza

 

A szlovák pártok nagy része a Hlast, SNS-t és a szélsőjobbot leszámítva elutasítják Fico kijelentéseit. Szijjártó kijelentését azonban kevesen hagyták szó nélkül. Michal Šimečka, a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) elnöke felszólította Szijjártót, hogy tartsa tiszteletben Szlovákia szuverenitását, és tartózkodjon az olyan kijelentésektől, amelyek alaptalanul kérdőjelezik meg a szlovák rendőrség függetlenségét. Robert Fico, a Smer vezetője szerint „nem véletlen, hogy már külföldön is regisztrálták a volt rendőrfőnök őrizetbe vételének az ügyét”.

Richard Sulík, az SaS elnöke a közösségi médiában úgy reagált, „Szijjártó elszalasztotta a lehetőséget, hogy a szlovák bűnüldöző szervek munkáját kommentálva hallgasson”.

„Szijjártó a megjegyzéseivel beszállt a szlovákiai választási kampányba”

– véli Eduard Heger, a parlamenten kívüli Demokraták elnöke.

„Az ilyen kijelentések nemcsak valótlanok, hanem ártanak a jószomszédi kapcsolatoknak is. A magyar külügyminiszternek a legcsekélyebb oka sincs arra, hogy a szlovák bűnüldöző szervek munkáját kommentálja, ahogyan a mi külügyminiszterünk sem kommentálja a magyar bűnüldöző szervek munkáját”

– tette hozzá Heger.

A magyarokat felölelő pártok reakciója

Mikuláš Dzurinda, a parlamenten kívüli Kékek–Híd vezetője szerint az ilyen kijelentések nem helyénvalóak.

„Világos, hogy mindenki mondhat, amit akar, de a kérdés az, hogy ez hogyan járul vagy nem járul hozzá a kölcsönös kapcsolatainkhoz”

– mondta el Dzurinda a Szlovák Rádió hétvégi vitaműsorában, amelyben Simon Zsolt, a Magyar Fórum és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke voltak a vitapartnerei.

Dzurinda és Simon egyetértettek abban, hogy nem ez az első provokáció Magyarország részéről, Simon pedig arra is rámutatott, hogy Szijjártó már többször is kiállt a Smer mellett.

Forró Krisztián ugyanakkor igyekezett kitérni a közvetlen válaszadás elől.

„Úgy gondolom, hogy a bűnüldöző hatóságokra kellene bízni a dolgot. Az ő feladatuk megítélni, hogy ez rendben van-e vagy sem. Szerintem azonban a történtek időzítése enyhén szólva is érdekes. A másik dolog, amit látunk, hogy a rendőrséggel szembeni bizalom az utóbbi időben egyre csökken. Látjuk ezt a felmérésekben, és amikor ilyen lépést tesznek, remélem, hogy megalapozottan járnak el, mert ha nem, az nagyon kellemetlen”

– mondta Forró.

Miután a műsorvezető figyelmeztette őt, hogy kitért a közvetlen válaszadás elől, akkor is csak annyit tett hozzá, hogy „mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani”.

Államtitkár védi a minisztert

Ahogy arról beszámoltunk, a szlovák pártok nagy része a Hlas-t, az SNS-t és a szélsőjobbot leszámítva elutasítják Fico kijelentéseit. Érkezett azonban egy újabb magyarországi reakció, mégpedig Menczer Tamás a magyar külügyminisztérium államtitkárától, aki Szíjjártó gondolatait fűzte tovább. Az államtitkár szerint „kilóg a lóláb”. Facebook posztjában azt ecseteli, a szlovák politikusokat érzékenyen érintette Szíjjártó hozzászólása a Gašpar ügyhöz, mivel úgy tekintenek rá, mint belügyi problémára. Szerint más esetekben épp a szlovák politikusok foglalkoznak Magyarország belügyeivel.

Mi nem mások belügyeivel foglalkozunk. Mi a lólábbal foglalkozunk. Ami kilóg. Ordítóan kilóg. Ugyanis nyilván teljesen és tökéletesen véletlen az, hogy 48! nappal a választás előtt ért oda az eljárás, hogy a politikust le kellett tartóztatni. Nem a választás előtt két évvel, nem a választás után két héttel. A választás előtt 48! nappal. Ez – itt Európában – viszonylag szokatlan kampánymegoldásnak számít. Kedves szlovák barátaink, kilóg a lóláb”

– írja Facebook oldalán.

Az EP képviselők sem hallgatnak

A szlovák európai parlamenti képviselők is felszólaltak az ügyben. Ivan Štefanec EP-képviselő kezdeményezésére Szíjjártónak hivatalos levelet is küldtek, melyben figyelmeztetik, hogy a demokratikus országokban a politika nem avatkozik be a rendőrség munkájába.

„Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni küzdelem fontos a társadalom minden szintjén, és a bűnüldöző szervek munkája ebben nélkülözhetetlen. Fontos, hogy mindenhol mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak”

– mondta.

A levelet Štefanecen kívül 7 szlovák EP képviselő írta alá, név szerint: Vladimír Bilčík (SPOLU), Martin Hojsík (PS), Eugen Jurzyca (Saska), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽaNO), Michal Šimečka (PS) és Michal Wiezik (SPOLU). A 14 szlovák EP képviselő közül a Smer, a Republika és a ĽSNS jelöltjei nem írák alá a levelet. Lemaradt továbbá Lucia Ďuris Nicholsonová aláírása is, aki szeptemberben a Demokraták listáján indul a parlamenti választásokon, az EP-be viszont anno a Saska jelöltjeként került be.

 

Hamran szembemegy a Smerrel

Hétfőn Hamran István országos rendőrfőkapitány egy bő egyórás sajtótájékoztatót tartott Gašpar letartóztatásnak kapcsán. A rendőrfőkapitány határozottan elutasította a Smer azon vádjait, miszerint az Čaputová és Ódor irányítják az országban történő büntetőeljárásokat.

„Úgy vélem, minden normálisan gondolkodó állampolgár elutasítja ezeket a badarságokat”

– mondta Hamran az összeesküvés elméletre reagálva.

Hamran részletese beszámolt az ügyről. Az Ezekiel 7 nevű akció három gyanúsítottját pedig a rendőrég azzal vádolja, egy olyan szervezetet irányítottak, amely a rendőrség hatalmával visszaélve olyan politikai és gazdasági ügyek tisztára mosását intézte, mint a a Doprastav, a Váhostav és a Technopol. A vádirat alapján az említett ügyekről Bernard Slobodník vallott, aki az ügy bűnbánó tanúja. Vallomása szerint Bödör kenőpénzt adott Stahlnak, amivel Gašpar, mint volt rendőrfőkapitány teljesen tisztában volt. Hamran arról is beszámolt, az esettel foglalkozó bíró, bár az előzetes letartóztatást nem helyeselte, a gyanúsítottak ellen indított eljárást teljes mértékben indokoltnak tartotta.

A rendőrfőkapitány reagált a kérdésre, amely a magyar külügyminiszter azon bejegyzésére irányult, amiben védelmébe vette Ficoékat.

„Azt gondoltam, inkább Malina Hedvig ügye iránt fognak érdeklődni, akinek el kellett menekülnie Szlovákiából Magyarországra az állami szervek zaklatása elől. Én ilyen kérdést vártam volna”

– mondta Hamran.

 

Áldozati szerepben a Smer

Fico több nyilatkozatában is elmondta, Čaputová és Ódor átvették Igor Matovič (OĽaNO) szerepét, és a korábbi kormányfőhöz hasonlóan célzottan, a rendőrséget is felhasználva szeretnék teljesen likvidálni az ellenzéket. Az államfőt és a miniszterelnököt ismét „Sorosbérencek”-nek nevezte, ezzel azt a látszatot keltve, hogy a szlovák belpolitika ügyeit a 93 éves Soros György irányítja az Egyesült Államokból. Gašpar védelmében a Smer más politikusai is felszólaltak. Ľuboš Blaha, akit a Facebook extrémista posztok és álhírterjesztések miatt letiltott a Smer oldalán üzent választóinak. Az államfőt, a Progresszív Szlovákiát és a média egy részét „liberális maffiának nevezi”.

A Smer szavazói az Országos Rendőr-főkapitányság épülete elé gyertyákat helyeztek, ezzel részvétet nyilvánítva a „Gašpart érő igazságtalanságokért”. A gyanúsított maga pedig videóban köszöni meg a szavazói támogatását. Pavol Gašpar, Tibor Gašpar fia pedig azt az üzenetet közvetíti a választók felé, hogy Daniel Lipšic speciális ügyész és Hamran István rendőrfőkapitány szembe szállnak egyes személyekkel, de a többséggel szemben nem tudnak mit tenni.

(Tasr, Napunk)

Read More

Post Comment