Search by category:
Egyéb kategória

Kiderült, mennyit keres a légiutas-kísérő, a konyhafőnök

Kiderült, mennyit keres a légiutas-kísérő, a konyhafőnök

szabolaci

2023. 08. 18., p – 10:15

Sokak számára álommunka a turizmus, azon belül egy-egy ágazat, ám ha a fizetéseket nézzük, akkor gyakran a havibér elmarad az országos átlagtól. A paylab.com állásajánlatokkal foglalkozó portál most a V4-ek között nézett szét, hogy kiderüljön, mennyit keresnek az idegenforgalomban (turizmus és gasztronómia) dolgozók, a légiutas-kísérők, a konyhafőnökök,  mely szakma a legjövedelmezőbb.
 

Ha a négy országot vesszük figyelembe (Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország), akkor elmondható, hogy a szlovákiai munkavállalók a második helyen végeztek, azzal, hogy több olyan terület is van, ahol még a cseh béreknél is többet keresnek – állítja az elemzés.
A járvány után a szektorban ismét megnőtt a munkaerő iránti kereslet, ezért ez most jótékony hatással van a bérekre is. Az átlagos jövedelem a szektorban Szlovákiában 1183 euró, ami a második helyezésre elegendő, az első helyen Csehország áll, 1226 euróval, a négyes listát Lengyelország (1032 euró) és Magyarország (1016 euró) zárja.
Az utóbbi időben az egyik vonzó szakma a szakács, azon belül is a konyhafőnöki állás volt, ez az egyik legjövedelmezőbb állás. Ha a négy országot vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy ezen a téren is Csehország vezet, csaknem 1900 euróval, Szlovákia a második, 1772 euróval, majd Lengyelország (1522 euró) és Magyarország következik (1476 euró).

A legjobb állások
A visegrádi országokban a legjobban a hajótársasági alkalmazottak keresnek, bérük eléri az 1936 eurót (szlovákiai munkavállalók esetében), igaz, ezekből az állásajánlatokból mostanság elég kevés jelenik meg a portálokon. Ha az ágazaton belüli béreket vesszük figyelembe, és itt már csak a szlovákiai munkavállalókról lesz szó, akkor elmondható, hogy a hajótársasági munkavállalók után a második legjövedelmezőbb állás a fent említett konyhafőnöki (1772 euró), majd a légiutas-kísérők bére áll a harmadik helyen, 1640 euróval. A lista végén az idegenvezetők (1194 euró) és a kaszinóasztalok mesterei szerepelnek (1179 euró).

Nem szakma, szenvedély
Bár a fenti számok az átlagbért jelentik, fontos megemlíteni, hogy az ágazatban a bérekhez jelentősen hozzájárulhat a borravaló és/vagy a jutalék is – a legtöbb idegenforgalomban dolgozó alkalmazott ezzel egészíti ki a bérét (már ha kap ilyet), és így már elfogadható szintre kerül a havi bevétel. Szintén köztudott, hogy az idegenforgalomban dolgozók jelentős része éppen azért van a szakmában, meg ezt egy életformának, hobbinak, szenvedélynek fogja fel – talán ezért is lehet, hogy az átlagbér, vagy néha az alatti fizetés sem tántorítja el őket attól, hogy a turizmusban dolgozzanak (a járvány alatt lemorzsolódtak azok, akik csak azért vállaltak munkát a szektorban, hogy legyen havi bevételük).
Az elemzés szerint egyébként az állásajánlatokban szereplő fizetések 2020-tól 29 százalékkal nőttek, egy-egy munkaajánlatra átlagosan az eddigi 16 helyett napjainkban 22 érdeklődést regisztrálnak.

 
 

Read More

Post Comment