Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Ha mennie kell az SIS főnökének, váltsák le a rendőrfőkapitányt is

Fico: Ha mennie kell az SIS főnökének, váltsák le a rendőrfőkapitányt is

Kulcsár Péter

2023. 08. 22., k – 13:21

Zuzana Čaputová államfő Michal Aláč, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatójának felfüggesztésével, valamint Ódor Lajos kormányfő az SIS-igazgató leváltásának indítványozásával a bűn oldalára állt, olyan embereket akarnak védelmezni, akik visszaéltek a jogrendszerrel, továbbá bizonyítékok meghamisításával gyanúsíthatók – állítja Robert Fico, a Smer elnöke.

Fico azt követeli, ha mennie kell az SIS főnökének, váltsák le Hamran István országos rendőrfőkapitányt is, továbbá helyezzék szolgálaton kívül azokat a NAKA-nyomozókat, akik ellen korábban büntetőeljárás indult, vagyis az úgynevezett Čurilla-csoportot. Fico kijelentette, nem érti, miért elég Michal A. visszahívásához az, hogy meggyanúsították, de a meggyanúsított nyomozók a helyükön maradtak. Szerinte az SIS igazgatójának visszahívásával ellenőrzést akarnak szerezni az összes hatalmi struktúra felett a parlamenti választás előtt, és visszaélni ezzel. Keddi sajtótájékoztatóján Fico kijelentette, ezekről a dolgokról is akartak beszélni a parlament rendkívüli ülésén.

Az ülést kedden sem sikerült megnyitni, mivel nem volt elég képviselő a tárgyalóteremben. A Smer olyan határozatot akart elfogadtatni, mely szerint elmélyült az országban az alkotmányos és biztonsági válság azt követően, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eljárást indított több személy, köztük a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vezetője ellen.

A kormányfő a kabinet szerdai (augusztus 23.) ülésén előterjeszti az SIS igazgatójának leváltására vonatkozó javaslatot, Hamran István rendőrfőkapitány leváltását nem tervezi – erről hétfőn (augusztus 21.) tájékoztatott. Hozzátette, ha az SIS igazgatója a hivatalában maradna, az veszélyeztetné a szolgálat megítélését idehaza és külföldön, és aláásná a kölcsönös bizalmat.

Read More

Post Comment