Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Meg kell őrizni az ország külpolitikai irányultságát

Fico: Meg kell őrizni az ország külpolitikai irányultságát

Kulcsár Péter

2023. 08. 22., k – 13:21

Meg kell őrizni az ország külpolitikai irányultságát, NATO- és EU-tagok akarunk maradni – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke annak kapcsán, hogy a Republika párt négy éven belül népszavazást akar tartani Szlovákia NATO-ból való kilépéséről.

Fico hangsúlyozta, nem lehet megakadályozni, hogy bármelyik párt megpróbáljon 350 ezer aláírást összegyűjteni és népszavazást tartani, ha a kérdés összhangban van az alkotmánnyal. „De mi azt állítjuk, meg kell őrizni az ország külpolitikai irányultságát, és teljesíteni kell a tagságunkból eredő kötelezettségeinket” – tette hozzá. A Smer-SD ugyanakkor azzal nem ért egyet, hogy a GDP több mint 2 százalékát fordítsa az ország védelmi kiadásokra. Fico szerint szükség van a hadsereg modernizálására, de nem ekkora mértékben. A Smer szintén ellenzi Ukrajna felvételét a NATO-ba.

Fico a választás előtt nem akar nyilatkozni az új kormány lehetséges összetételével kapcsolatban. „Mindegyik pártnak, amelyik eléri az 5 százalékot és bejut a parlamentbe, joga van leülni a tárgyalóasztalhoz, ahol kiderül, hogyan fog festeni az új kormány. Senkit sem zárok ki ebből” – tette hozzá.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke már korábban reagált Milan Uhrík, a Republika elnöke NATO-népszavazásra vonatkozó kijelentésére. Leszögezte, hogy a Republikával nem lépnek koalícióra.

Read More

Post Comment