Search by category:
Egyéb kategória

Gröhling: Az új miniszter feladata lesz, hogy több pénzt szerezzen az oktatásra

Gröhling: Az új miniszter feladata lesz, hogy több pénzt szerezzen az oktatásra

Mészáros Richárd

2023. 08. 31., cs – 14:55

Az új miniszter feladata az lesz az új tanévben, hogy több pénzt szerezzen az oktatási tárcának – fogalmazott Branislav Gröhling volt oktatási miniszter, az SaS parlamenti képviselője. Gröhling szerint növelni kellene az állam által fizetett normatív hozzájárulást, az úgynevezett fejkvótát. Hozzátette, az úgynevezett egységes normatíva összegét törvényben kellene rögzíteni, és nem lenne szabad függővé tenni attól, hogy sikerül-e megegyeznie az oktatási tárcának és a pénzügyminisztériumnak.

Gröhling átláthatóbb finanszírozást sürget. Az iskolák normatív támogatást kapnak, ami azt jelenti, hogy szeptember elején nagyjából minden iskola tudja, a tanulók száma alapján mennyi támogatást kap. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a normatíván kívül is sok pénz jut az iskoláknak tankönyvekre, az asszisztensek bérére, természeti iskolára, sítanfolyamra, étkezésre és az energiaszámlákra.

„Sokat segítene, ha ennek a pénznek legalább egy részét közvetlenül a normatívába utalnák, ami azt jelentené, hogy az igazgatók már szeptember elején tudnák, mennyit költhetnek tankönyvekre vagy más dolgokra, és nem kellene év közben többször módosítaniuk a költségvetésüket” – magyarázta Gröhling a pénteki sajtótájékoztatón.

A képviselő szerint az új miniszternek tárgyalnia kell a korrepetálásra, a természeti iskolára, a tankönyvekre vagy a fejlesztési projektekre irányuló beruházásokról. „Az inkluzív oktatási reformra vagy a tanácsadó központokra is forrásokat kell elkülöníteni” – tette hozzá Gröhling.

Read More

Post Comment