Search by category:
Egyéb kategória

Ha betiltanák az orosz gázszállítást, Szlovákia nagy bajban lenne

Ha betiltanák az orosz gázszállítást, Szlovákia nagy bajban lenne
Molnár Iván
2022. 03. 08., k – 16:24

2022. március 8., kedd – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

„Mindenekelőtt szeretnénk kifejezni mélységes támogatásunkat Ukrajnának. Az ottani kollégáinkkal együtt továbbra is biztosítjuk a szállításokat” – áll a szlovák gázszállító nyilatkozatában. Eszerint az eustream az európai országok által bevezetett szankciókat szükséges és hatékony eszköznek tekinti az Ukrajnát ért támadások mielőbbi leállítása érdekében. Az EU által Oroszországgal szemben alkalmazható egyéb intézkedések közül azonban az eustream nem tartja megfelelőnek a gázimport felfüggesztését, mivel ez szerinte az EU-ra és Szlovákiára is rendkívül negatív hatással lenne.

„Véleményünk szerint jelenleg nem lehet hatékonyan helyettesíteni az orosz gázszállításokat, és azok leállítása az EU-nak nagyobb kárt okozna, mint Oroszországnak. Az ellátás egyértelműen csökkenne, aminek különböző regionális következményei lennének”

– állítja Kubík. A gázszállító társaság szerint Oroszország naponta mintegy 420 millió köbméter gázt szállít Európának (beleértve az Egyesült Királyságot és Törökországot is), ami jelenleg a napi európai fogyasztás mintegy 21%-ának felel meg. Más források (Norvégia, Azerbajdzsán és Észak-Afrika) az eustream szerint a teljes kapacitásukhoz közeli mennyiségű gázt szolgáltatnak. Az egyetlen rugalmas alternatíva a cseppfolyósított földgáz (LNG), de ez nem tudja ellensúlyozni Oroszország hiányát az ellátási oldalon. „Becsléseink szerint a jelenlegihez képest naponta legfeljebb 145 millió köbéternyi többletgáz szállítható Európába” – tette hozzá a szóvivő.

A vállalat szerint az orosz gázimport megszűnése nyilvánvalóan gázhiányt okozna Európában, jelentős fogyasztáskorlátozásra lenne szükség, és mind a földgáz, mind a villamos energia esetében példátlan dráguláshoz vezetne.

„Ez beláthatatlan gazdasági károkat okozna, amelyek valószínűleg messze nagyobbak lennének az Oroszországnak okozott károknál”

– hangsúlyozta az eustream. A szállítmányozó cég szerint mindennek ráadásul regionális szempontból jelentősen eltérő hatása lenne. Míg a nyugat-európai országok diverzifikáltabb ellátással rendelkeznek, addig régiónk országai nagymértékben függnek az orosz gáztól, ami Szlovákiára hatványozottan érvényes. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Az orosz gázszállításokat jelenleg nem lehet hatékonyan helyettesíteni – jelentette be Pavol Kubík, a szlovák eustream gázszállító vállalat szóvivője, az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások leállítását szorgalmazó politikusok nyilatkozataira reagálva.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment