Search by category:
Egyéb kategória

Washington első alkalommal hagyott jóvá közvetlen katonai segélyt Tajvan számára

Washington első alkalommal hagyott jóvá közvetlen katonai segélyt Tajvan számára

Mészáros Richárd

2023. 08. 31., cs – 09:07

Joe Biden amerikai elnök kormánya első alkalommal hagyott jóvá Tajvan számára közvetlen katonai segélyt egy külföldi kormányoknak szánt segélyprogram részeként – közölték szerdán tisztviselők.

A külügyminisztérium kedden tájékoztatta a kongresszust egy 80 millió dolláros csomagról, amely szerény a Tajvannak a közelmúltban történt fegyvereladásokhoz képest, de Tajpej számára ez lenne az első a tengerentúli katonai támogatási program keretében.

Bár Washington 1979 óta elismeri Kínát Tajvan rovására, az amerikai kongresszus párhuzamosan kötelezettséget vállalt arra, hogy fegyvereket szállít az autonóm, demokratikus szigetnek, azzal a kimondott céllal, hogy Pekinget visszatartsa az expanziós törekvésektől.

Az egymást követő amerikai kormányok ezt inkább eladásokon, mint közvetlen támogatáson keresztül tették Tajvannak.

Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy ez a program keretében nyújtott első támogatás nem jelenti Tajvan szuverenitásának elismerését.

„A tajvani kapcsolatokról szóló törvénnyel és az egy Kína- politikánkkal összhangban, amely nem változott, az Egyesült Államok Tajvan rendelkezésére bocsátja a szükséges (fegyver) eszközöket és védelmi szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy elegendő önvédelmi képességet tartson fenn” – mondta a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.

„Az Egyesült Államoknak tartósan érdeke (a) béke és stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban, ami alapvető fontosságú a regionális és globális biztonság és jólét szempontjából” – tette hozzá.

Peking a 23 millió lakosú Tajvant saját tartományának tekinti, amelyet a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta még nem sikerült újraegyesítenie a terület többi részével.

Kína azt állítja, hogy a Tajvannal történő békés újraegyesítést részesíti előnyben, ugyanakkor nem zárja ki az erő alkalmazását ennek érdekében.

Read More

Post Comment