Search by category:
Egyéb kategória

Megvan az orosz tankönyv, amely fasisztázza az ’56-os magyar szabadságharcosokat

Megvan az orosz tankönyv, amely fasisztázza az ’56-os magyar szabadságharcosokat

Mészáros Richárd

2023. 09. 02., szo – 17:46

Bár a budapesti orosz nagykövetség tagadta, az 1956-os magyar forradalomról mégis pontosan az áll az új orosz történelemtankönyvben, ami a G7 korábbi cikkében, majd annak nyomán a magyar sajtóban széles körben megjelent – írja a Telex.

A portál ugyanis megszerezte az ominózus könyvet, lássuk, hogyan is fogalmaz pontosan a tananyag:

„A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal »vétették észre magukat«, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.”

A tankönyvben 1956 nem kapja meg a forradalom jelzőt, a szöveg kizárólag „eseményekként” szól róla.

Mindez 1956 rendszerváltás előtti értelmezésének felel meg, amikor Magyarország a szovjet befolyási övezet része volt. Az akkori történéseket 1989 előtt eufemisztikusan „októberi sajnálatos eseményeknek” is nevezték.

Szijjártó Pétert minden bizonnyal ez a bizonyíték sem fogja meghatni, a magyar külügyminiszter ugyanis furcsa indokkal utasította el, hogy komolyan kérdőre vonja legalább az orosz nagykövetet a könyv kapcsán.

(Telex, Prop.)

Read More

Post Comment