Search by category:
Egyéb kategória

Az izraeli belbiztonsági miniszter szigorítaná a palesztin rabok börtönkörülményeit

Az izraeli belbiztonsági miniszter szigorítaná a palesztin rabok börtönkörülményeit

Kulcsár Péter

2023. 09. 03., v – 18:52

Itamár Bengvír izraeli belbiztonsági miniszter szigorítani akarja a palesztin rabok fogva tartásának körülményeit, akik válaszul éhségsztrájkkal fenyegetnek – jelentette a helyi média vasárnap.

Bengvír új irányelvek kidolgozására utasította a börtönhatóságot, köztük olyan korlátozásra, hogy a foglyok eddig havonta lehetséges látogatásait kéthavira ritkítanák, noha Benjámin Netanjahu miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy a biztonsági szervek álláspontjának meghallgatásáig semmilyen intézkedést ne tegyenek.

Kati Perri, az Izraeli Büntetésvégrehajtási Szolgálat vezetője megkapta a belbiztonsági miniszter utasításait, és azon fog dolgozni, hogy végrehajtsák őket

– közölte az érintett hatóság közleményében.

Bengvír pénteken bejelentette, hogy a látogatások számának csökkentése mellett korlátozni kívánja a hozzáférést a különböző samponokhoz a börtönökben, rövidebb szüneteket akar a börtönudvarokon, és több foglyot szeretne elhelyezni az egyes cellákban. A Sin Bet belbiztonsági szolgálat ellenzi a változtatásokat, mert szerinte csak növelnék a feszültséget az amúgy is feszült időszakban.

A foglyok ügyeit intéző palesztin bizottság vasárnap közölte, hogy szeptember 14-től határozatlan idejű éhségsztrájkba kezdenek, hogy ezzel megpróbálják elérni Bengvír intézkedéseinek felfüggesztését.

Izrael 30 éves rekordot döntött meg az adminisztratív módon, vagyis bírósági döntés nélkül fogvatartott palesztin rabok számában. Utoljára az 1980-as évek végén – az 1990-es évek elején tartottak őrizetben ilyen nagyszámú palesztint.

Az Izraeli Büntetésvégrehajtási Szolgálat adatai szerint jelenleg 1264 palesztint tartanak adminisztratív őrizetben, ez több mint a 2003 márciusában, a második intifáda csúcspontján bírói döntés nélkül rács mögött tartott 1108 fogoly.

Read More

Post Comment