Search by category:
Egyéb kategória

Hamran: Eddig két terroristát azonosítottak az illegális határátlépést elkövetők között

Hamran: Eddig két terroristát azonosítottak az illegális határátlépést elkövetők között

Mészáros Richárd

2023. 09. 04., h – 11:54

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint valamennyi országban gondot okoz a megnövekedett illegális határátlépést elkövető személyek jelenléte. Elmondása szerint a jelenlegi helyzet a 2015-ös és 2016-os migrációs válság első hullámjánál is súlyosabb.

„A rendőrség kész fellépni bárki ellen, aki törvénysértést követ el, tekintet nélkül az elkövető állampolgárságára” – mondta.

Hamran elmondta, a Szlovákia területére érkező menekültek regisztrációját követően személyazonosságukat a nemzetközi és az Interpol adatbázisában ellenőrzik. Emlékeztetett, a Szíriából érkezők kitoloncolását nemzetközi egyezmények tiltják, miután országukban háború dúl. 

Az illegális határátlépést elkövetők között eddig két terroristát azonosítottak, miután nevük szerepelt az európai adatbázisokban. A rendőrség ilyen esetben felveszi a kapcsolatot az Interpollal és az FBI-jal. Az egyik őrizetbe vett személyt Németországból utasították ki. Szlovákia az érintett személyeket a törvények értelmében nem toloncolhatja ki.

„Azok, akik Németország felé tartanak, nem itt kérnek menedékjogot” – magyarázta Hamran. Hozzáfűzte, az illegális határátlépést elkövető személyek nem akarnak Szlovákiában maradni.

Hamran szerint a rendőrségnek se kapacitása, se eszközei nincsenek arra, hogy lezárják a szlovák–magyar határt, ahonnan az illegális határtálépést elkövetők többsége érkezik.

Read More

Post Comment