Search by category:
Egyéb kategória

Benedek Miklós lett a nemzet színésze

Benedek Miklós lett a nemzet színésze

Havran Kati

2023. 09. 08., p – 09:15

A színművészt a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották meg – a címet tizenketten viselhetik.

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat. Az Orlai Produkció előadásaiban 2011 óta játszik. Benedek Miklóst kitüntették már Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

A Nemzet Színésze címet 2000 augusztusa óta ítélik oda a magyar színművészet és színjátszás fejlesztéséért és népszerűsítéséért. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, beltöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Idén nyáron Udvaros Dorottya is a nemzet színésze lett, miután a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a május elején elhunyt Máthé Erzsi helyébe. UdvarosDorottya és Benedek Miklós mellett a Nemzet Színésze címet Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás és Lehoczky Zsuzsa viseli.

Read More

Post Comment