Search by category:
Egyéb kategória

Már katonák segítenek a rendőröknek a határon

Már katonák segítenek a rendőröknek a határon

Mészáros Richárd

2023. 09. 08., p – 16:13

Már katonák segítenek a rendőröknek a határon a migrációs helyzet kezelésében, pénteken körülbelül 350 hivatásos katonát vezényeltek át hozzájuk. Az áthaladó migráció kezelését a rendőrség szerint elősegítené, ha nem kellene a törvényből eredően kötelezően itt-tartózkodási igazolást kiállítani azoknak az illegális határátlépést elkövető személyeknek, akiket nem lehet kiutasítani. Ebben Martin Královič belügyi államtitkár és Damián Imre, az országos rendőrfőkapitány első helyettese is egyetért.

„Most 13 olyan központ van, ahol a kiutasíthatatlan bevándorlókat ki tudjuk állítani a tartózkodási igazolást, amire a törvény kötelez bennünket. Éppen ez vonzza most őket Szlovákiába” – jelentette ki Imre. Hozzátette, helyeselné ennek az előírásnak az eltörlését, és ebben az esetben a rendőrségnek nem lenne szüksége a katonaságra.

Královič szintén a módosítás szükségességét hangsúlyozta, és felszólította a parlamenti képviselőket, hogy ennek érdekében hétfőn támogassák az ezzel kapcsolatos rendkívüli parlamenti ülés megnyitását. Pénteken ez második nekifutásra sem sikerült.

Královič elmondta, a fegyveres erők tagjai logisztikai feladatokban, az illegális határátlépést elkövető személyek szállításában, az idegenrendészet épületeinek őrzésében és a közbiztonság fenntartásában segítenek szerte az országban.

Damián Imre hozzátette, a rendőrség kapacitásai már nem voltak elegendőek ezekre a feladatokra, hogy főleg a déli, határ menti járások lakossága biztonságban érezhesse magát, és a hadsereg bevonása ilyen helyzetekben egyáltalán nem rendkívüli megoldás, külföldön sem. „A helyzet kiértékelése után döntünk arról, hogy kérjük-e még több katona bevonását, vagy ellenkezőleg, kevesebb is elegendő” – tette hozzá. Damián Imre köszönetet mondott a bevándolrók átszállításánál használt technikai felszerelésekért, és kiemelte a szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját is.

Read More

Post Comment