Search by category:
Egyéb kategória

Ukrajnának nyújtandó támogatásról egyeztetett Volodimir Zelenszkij és Benjámin Netanjah

Ukrajnának nyújtandó támogatásról egyeztetett Volodimir Zelenszkij és Benjámin Netanjah

Mészáros Richárd

2023. 09. 08., p – 09:30

Izrael Ukrajnának küldendő támogatásáról egyeztetett telefonon csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – jelentette be az ukrán elnöki hivatal.

A hivatal weboldalán megjelent tájékoztatás szerint az elnök méltatta, hogy Izrael támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét az orosz agresszióval szemben.

Zelenszkij korábban bírálta Izraelt, amiért szerinte nem foglal elég határozottan állást Ukrajna mellett az immár 18 hónapja dúló háborúban.

Izrael mind ez idáig főképp humanitárius és diplomáciai segítséget nyújtott Kijevnek.

Netanjahu irodája azt közölte, a vezetők a többi között egyeztettek az Izraelben lévő ukrajnai menekültek ügyéről, valamint az ukrán polgári légvédelmi kapacitások esetleges támogatásáról.

A miniszterelnök emellett arra kérte Zelenszkijt, igyekezzen biztonságos körülményeket teremteni a szeptemberben esedékes zsidó újév (ros hasana) idején a közép-ukrajnai Cserkaszi megyébe érkező zsidó zarándokok számára.

Minden évben haszid zsidók ezrei zarándokolnak el a haszidok körében nagy becsben tartott Nachman rabbinak a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében Uman város zsidó temetőjében található sírjához, hogy szokás szerint táncos, vidám ünnepléssel üljék meg az idén szeptember végére eső zsidó újévet.

Bár Zelenszkij azt mondta, Ukrajna örömmel fogadja a zarándokokat, kiemelte, hogy a környéken lévő óvóhelyek csupán körülbelül 11 ezer embert képesek befogadni, rámutatva arra, hogy izraeli becslések szerint akár 50 ezren is részt vehetnek az eseményen, melyet ezért az ukrán elnök „biztonsági kihívásnak” nevezett.

Read More

Post Comment