Search by category:
Egyéb kategória

Kínába látogat a Vatikán ukrajnai különmegbízottja

Kínába látogat a Vatikán ukrajnai különmegbízottja

Mészáros Richárd

2023. 09. 12., k – 20:50

Ferenc pápa Matteo Zuppi bíborost, a Vatikán ukrajnai békemissziójának vezetőjét három napos diplomáciai útra meneszti Kínába, hogy az orosz-ukrán háború békejavaslatairól tárgyaljon – közölte a Szentszék kedden.

„A látogatás a pápai misszió újabb fejezetének tekinthető, amelynek a humanitárius kezdeményezések fenntartása és az igazságos békéhez vezető út megtalálása a célja” – áll a Szentszék közleményében.

A pekingi látogatás Zuppi bíboros negyedik külföldi útja lesz idén nyáron. A vatikáni különmegbízott a nyáron már látogatást tett Kijevben, Moszkvában és Washingtonban is, hogy a háború központi szereplőivel közvetlenül folytathasson párbeszédet – emelik ki a közleményben. A bíboros Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Joe Biden amerikai elnökkel, Moszkvában pedig Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsmannal és Kirill pátriárkával találkozott. A Vatikán közlése szerint a megbeszélések középpontjában a „misszió humanitárius céljai és a béke elérése állt”.

A Szentszék és Peking nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta Ferenc pápa és a Vatikán felajánlotta közvetítő segítségét, de erőfeszítéseik mindeddig eredménytelek voltak.

Read More

Post Comment