Search by category:
Egyéb kategória

Teret kapott a Beastie Boys

Teret kapott a Beastie Boys

Juhász Katalin

2023. 09. 12., k – 09:18

New York |

„Ez a tábla 24 órán belül valamelyik rajongó nappalijának falán fog lógni. Legyenek rá felkészülve, tisztelt illetékesek” – kommentálta egy önjelölt szakértő a Facebookon azt a tényt, hogy New Yorkban Beastie Boys teret avattak az elmúlt hétvégén.

A legendás hiphoptrió tagjai még húszévesek sem voltak, amikor világsztárok lettek. Talán legfontosabb albumok, a Paul’s Boutique borítóján szereplő tér mostantól az ő nevüket viseli. Az ünnepségen azonban csupán ketten tudtak részt venni, a harmadik alapító tag, Adam Yauch 2012-ben, 47 évesen elhunyt, hosszú betegséget követően. Akkor szűnt meg hivatalosan a Beastie Boys, de népszerűségük máig töretlen.

A rajongók már tíz évvel ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdtek a tér átnevezése érdekében, a helyi önkormányzat azonban akkor elvetette a javaslatot, amelyet az ottani törvények értelmében öt évig nem is lehetett újra napirendre tűzni. Idén azonban meglett a kellő szavazatszám, ami annak is köszönhető, hogy az Egyesült Államok a hiphop születésének 50. évfordulóját ünnepli – a rivális keleti és a nyugati parton egyaránt nagy felhajtással.

„Köszönjük New Yorknak, hogy megtanította nekünk, mit nézzünk, mit hallgassunk, mit vegyünk fel, hogyan szeressünk, hogyan éljünk” – mondta Ad-Rock, polgári nevén Adam Horovitz rapper és gitáros az összegyűlt tömeg előtt. „Rendkívül boldoggá tesz a tudat, hogy 50 év múlva egy kissrác iskolába menet majd felnéz a táblára és azt kérdezi, mi a fene az a Beastie Boys? Miért így hívják ezt a teret?”

Mike D, azaz Michael Diamond pedig hozzátette: „Nem válhattunk volna azzá, amivé lettünk, ha nem New Yorkban nőttünk volna fel. Ez a mai nap nemcsak a hiphop műfaj, hanem egy olyan színes, nyitott közösség ünnepe is, amelyet a zene tett közösséggé.”

A Paul’s Boutique a trió második albuma, 1989-ben jelent meg. Eleinte a Capitol Records sem bízott a sikerben, ezért nem költöttek sokat a reklámozására. A lemez népszerűsége azonban lassan, de biztosan nőtt, és zeneileg ma már sokan fontosabbnak tartják, mint a triót világsztárstátuszba helyező 1986-as Licensed to Illt. Érdekesen keverik rajta a hiphop, a rock, a punk és a metál. Ők voltak az első fehér csapat, akik kivívták a helyi fekete hiphopközösség elismerését.

Információink szerint a felirat a Beastie Boys téren még mindig a helyén van, azaz négy napja sértetlen. 

Read More

Post Comment