Search by category:
Egyéb kategória

Hamran: Lehetetlen a szlovák-magyar határt hermetikusan lezárni

Hamran: Lehetetlen a szlovák-magyar határt hermetikusan lezárni

Czímer Gábor

2023. 09. 13., sze – 12:50

Pozsony |

Az országos rendőrfőkapitány, Hamran István szerint lehetetlen lezárni a határt, ahogy azt a Smer követeli. Ficóék szerint ugyanis, az illegális határátlépések megfékezése érdekében, ötvenméterenként rendőrt kellene állítani a magyar-szlovák határra.

Hamran a szerdai sajtótájékoztatóján élesen bírálta Robert Ficót, a Smer elnökét, amiért a korábbi miniszterelnök a szlovák-magyar határ lezárását követelte. Fico szerint akár ötvenméterenként kellene a határon rendőröknek állnia, hogy elejét vegyék a határsértéseknek. Hamran szerint ez azonban lehetetlenség, hiszen ha a határfolyókat ebből ki is vonják, akkor is az 517 kilométeres zöldhatáron és a határátkelőkön egyszerre összesen 10 345 rendőrnek kellene szolgálatot teljesítenie. Ahhoz pedig, hogy kétfős járőrökben, váltásban, éjjel-nappal a határon tudjanak állni, összesen 113 795 rendőrre lenne szükség. Szlovákiában, az adminisztratív feladatokat végző és a vezető beosztású tisztekkel együtt, valamivel több mint 20 ezer rendőr és nagyjából 15 ezer katona szolgál.

A rendőrkapitány a korábbi kijelentését pontosítva elmondta, a menekültek regisztrálása és átvilágítása során nem két terroristát találtak, hanem két olyan személyt, aki szerepelt azon nemzetközi adatbázisokban, amelyekben azokat a személyeket tartják nyilván, akikkel kapcsolatban valamilyen gyanú felmerült.

Hamran újra kiemelte, a menekültek a Smer-kormány által bevezetett igazolás miatt is Szlovákián keresztül próbálnak meg Nyugat-Európába jutni. A rendőrfőnök szerint meg kell változtatni azt a törvényt, amely a rendőrséget ezen dokumentum kiadására kötelezi. Ahogy arról beszámoltunk, az erről szóló rendkívüli parlamenti ülés megnyitását a Smer is elutasította. A sajtótájékoztatón Damián Imre renrdőrfőkapitány-helyettes hangsúlyozta, az országba érkező menekültek eddig semmilyen törvénysértést nem követtek el. 

Ehhez tartozó hír, hogy a szerdai ülésén a kormány feloldotta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapotot, amely eddig lehetetlenné tette, hogy bizonyos határsértőket kiutasítsanak az országból. Ennek ellenére a jövőben is csak azokat lehet kiutasítani, akik nem háború által sújtott országból jöttek. Az ország területére a zöldhatáron keresztül most érkező menedékkérők közel mindegyike szíriainak vallja magát, a közel-keleti országban pedig háború dúl.

Read More

Post Comment