Search by category:
Egyéb kategória

Nyílt napot tartanak a vágsellyei hajléktalanszállón

Nyílt napot tartanak a vágsellyei hajléktalanszállón

Száz Ildikó

2023. 10. 04., sze – 17:20

Vágsellye |

A hajléktalanszálló, az éjszakai melegedő és a nappali krízisközpont, melyet a vágsellyei Szociális Szolgáltatások Intézete működtet, október 11-én 10 és 16 óra között megnyitja kapuit a nyilvánosság előtt.

Bemutatják az érdeklődőknek a szolgáltatásaikat, illetve azokat a tevékenységeket, amelyekkel a társadalom peremén élőket segítik, új esélyt adva a munkakereséshez és reményt az otthonteremtéshez.

Ruhagyűjtés a központban

Jurík Mónika a hajléktalanszálló, a melegedő és a krízisközpont vezetője, aki 2020-ban megkapta lapunk olvasóitól az év embere címet, egyúttal gyűjtést is szervez munkatársaival a hajléktalanok számára. Közelednek az év legzordabb hónapjai, a fagyos időszak a napközben utcán élőket testileg és lelkileg egyaránt megviseli. Még kiszolgáltatottabbá válnak. A válságközpont munkatársai tavaly több fagyási sérüléssel érkezőt voltak kénytelenek kezelésbe venni. Egy végzős orvostanhallgató önkétesként vállalt munkát a központban, ami nagy segítséget jelentett a szociális dolgozóknak. Alsóneműt, zoknit, melegítőt, zárt cipőt és sportcipőt gyűjtenek ezekben a napokban, amit a nyílt napon is leadhatnak a lakosok.

Szakértők képzése

Az alacsony komfortfokozatú menhely munkatársai a Szociális Szolgáltatások Intézetének köszönhetően 2020 januárjától 2023 júliusáig a munkaügyi minisztérium implementációs ügynökségének projektjében vettek részt. A Szakértők képzése helyi szinten program keretében szakmai képzések egész sorát végezték el az alkalmazottak, és a rászorulók számára beszélgetéseket, fórumokat, közhasznú és környezetszépítő munkákat szerveztek. Alapszintű tanácsadást több mint háromezer alkalommal nyújtottak a projekt idejében, hét rászoruló személy számára sikerült elhelyezést találniuk valamelyik bentlakásos szociális központban. Több mint tízezer adag meleg ételt osztottak ki a nélkülözőknek, és több mint négyszáz hajléktalannak tették lehetővé, hogy megfelelő körülmények között tisztálkodjon.

Példaértékű segítő munka

A hajléktalanszállót naponta húsz ügyfél látogatja rendszeresen, a központban meleg ételt, tiszta ruhát kapnak, kimoshatják a dolgaikat és tanácsot kérhetnek a hivatali, jogi ügyintézéshez. 2023 augusztusától a vágsellyei központ dolgozói a munkaügyi minisztérium jóvoltából, az Együtt a közösségekért nemzeti program keretében újabb terveket válthatnak valóra.

Más városok, illetve járási székhelyek számára is példaértékű lehet a vágsellyei válságközpont és az itt dolgozó lelkes csapat működése, érdemes ellátogatni közéjük, új ismereteket szerezni a társadalom peremén élők felkarolásával, megsegítésével kapcsolatban.

Read More

Post Comment