Search by category:
Egyéb kategória

Sikerrel elvégezték az alapkiképzést Svédországban a Gripeneken az ukrán pilóták

Sikerrel elvégezték az alapkiképzést Svédországban a Gripeneken az ukrán pilóták

Mészáros Richárd

2023. 09. 14., cs – 19:20

Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken – jelentette be a tárca csütörtökön Stockholmban.

Svédország még nem döntött arról, hogy szállít-e vadászgépeket Ukrajnának, de nem zárta ki ezt a lehetőséget.

„A kiképzés első szakasza véget ért, és a hadseregtől kapott jelentés szerint jól sikerült” – közölte az AFP francia hírügynökséggel Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

A svéd kormány májusban jelentette be Kijevben, hogy ukrán katonai pilótákat és más személyzetet hív meg a Saab svéd vállalat által gyártott Gripen vadászgépek használatára történő kiképzésre.

„A tanfolyamon szerepelnek gyakorló repülések és szimulátoros gyakorlatok, valamint információk átadása a szárazföldi személyzet számára” – írta a miniszter emailjében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy szállítsanak neki modern vadászgépeket az Ukrajnát támadó Oroszország legyőzéséhez.

Augusztus végén Dánia és Hollandia, majd Norvégia bejelentette, hogy amerikai gyártmányú, F–16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, de a gépeket akkor küldik, ha már a pilóták megkapták a szükséges kiképzést.

Az Egyesült Államok szintén képez ki ukrán pilótákat az amerikai vadászgépek kezelésére.

Read More

Post Comment