Search by category:
Egyéb kategória

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát

Mészáros Richárd

2023. 09. 15., p – 22:01

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót.

„Néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy feloldották az óvintézkedéseket, azaz a behozatali tilalmat” – jelentette ki Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót.

Megerősítette: Varsó a tilalmat az EB hozzájárulása nélkül is fenntartja.

„Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk (Ursula) von der Leyenre” – fogalmazott. Aláhúzta: a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést.

Marcin Przydacz, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az Európai Unió gazdaságának érdekeivel.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalomnak az év végéig szóló meghosszabbítására szólította fel az EB-t. A dokumentumban kilátásba helyezték: Lengyelország szükség esetén nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot.

Read More

Post Comment