Search by category:
Egyéb kategória

Értékelő kampánybeszéd

Értékelő kampánybeszéd

Kulcsár Péter

2023. 09. 15., p – 18:23

Az Európai Unió éves értékelője hangzott el szerdán Strasbourgban az Európai Parlamentben.

Ursula von der Leyen a Bizottság elnökeként mondhatta el a beszédet. Ez nem kis részben a saját kampányáról szólt, vagyis arról, hogy az eddigi négy évben mit tett le az asztalra, és hogy jövőre kap-e újabb öt évet a Tanács javaslatára a Parlamenttől. Másrészt az eddigi prioritásaitól nem eltérve beszélt Kínáról, Ukrajnáról és az európai gazdaság nehéz helyzetéről.

Az meglehetősen szokatlan és emiatt nagyon fontos szimbolika volt, hogy e beszéd során jelentette be a kínai elektromos autógyártókkal szembeni uniós vizsgálat elindítását dömpingárazás miatt. Tény, hogy a kínai állam agyontámogatta a szektort, eleve alig elválasztható a magáncégek és a kommunista apparátus működése, hiszen kedvezményes hitelek, soha ki nem rótt büntetések, ingyenes transzferek sokasága áll egy-egy cég mögött. Ezzel szemben az EU-ban a versenyt részesítik előnyben, az állami támogatások – a Covid-éráig legalábbis – engedélykötelesek voltak, sokszor nem is kaptak zöld jelzést. Így lényegében az uniós autóipar lemaradt az innovációban, persze nemcsak a forráshiány miatt, hanem a saját kényelmessége és a dízelbe vetett teljesen érthetetlen hit miatt. (Mondjuk a dízelbotrány óta, hogy kiderült, milyen szintekre ért a korrupció, nem is „hitet” kell feltételezni, hanem egy kontinentális következményekkel járó károkozást és lopást.)

Az európai piacot megvédeni nem lesz könnyű így sem. A kínaiak nemcsak kész autókat exportálnak Európába egyre növekvő számban és javuló technikai szinten, hanem alkatrészeket is, így például akkumulátorokat és számos más egységet. Ebből csúnya kereskedelmi háború lehet. Persze nem eszik olyan forrón a kását, ez a bejelentett eljárás nem kötelezi a Bizottságot arra, hogy a végén büntetővámot szabjon ki, és egy év áll a rendelkezésére a döntésig, szóval sok idő van még hátra.

Az ukrán támogatást és a Green Deal folytatását is hangsúlyozta Von der Leyen. Ukrajnának pénzügyi stabilitásra van szüksége a háborús években, ezt az EU egy körülbelül 50 milliárdos, többéves pénzügyi csomaggal kész lenne támogatni. Fontos, hogy ezek egy jó része egyébként hitel, tehát nem ajándék; sőt, Kijevnek politikai feltételeket is teljesítenie kell a pénzek lehívásához, ahogy eddig se ment ez másképp. Nem véletlen, hogy a korrupcióellenes küzdelem egész szép eredményeket hozott, a hadügyminiszter, illetve a legfelsőbb bíróság elnökének leváltásával bezárólag.

Kína és az USA mindenütt visszaköszönnek a beszédben. Fókuszban volt a két nagyhatalom közti verseny miatt az ellátási láncok biztonsága és a nyersanyagok elérhetősége, amelyek szükségesen a megújuló energiák tagállami szinten vállalt növeléséhez vezet. Ez bizony komoly kihívás volt és marad, nagyon sérülékeny az unió több országának ipara e téren, amelyre későn kezdte el a közös választ keresni.

Hogy Von der Leyen újabb öt évének örülhetnénk-e, vagy jobb jelöltek felbukkanak-e, azt majd akkor tudjuk igazán felmérni, ha már látszik annak az európai parlamentnek a körvonala, amelyik erről szavazni fog a jövő májusi európai választás után.

Read More

Post Comment