Search by category:
Egyéb kategória

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojuz űrhajó két orosz kozmonautával és egy amerikai űrhajósnővel

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojuz űrhajó két orosz kozmonautával és egy amerikai űrhajósnővel

Mészáros Richárd

2023. 09. 15., p – 21:55

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) pénteken a kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz MSz-24 orosz űrhajó, fedélzetén két orosz űrhajóssal és egy amerikai űrhajósnővel. Az űrhajó közép-európai idő szerint 20 óra 54 perckor összekapcsolódott az űrállomással.

Az űrrepülésre alig egy hónappal azután kerül sor, hogy Oroszország elveszítette Luna-25 holdszondáját, amely a Hold felszínéhez csapódott.

A Szojuz fedélzetén Oleg Kononyenko űrhajós – akinek ez az ötödik űrutazása –, valamint Nyikolaj Csub és a NASA asztronautája, Loral O’Hara utazik; Csub és O’Hara először jár az űrben. Az űrhajósok az orosz Szergej Prokopjevet és Dmitrij Petyelint, valamint az amerikai Frank Rubiót váltják, akik egy éve érkeztek az ISS-re. A három űrhajós küldetése meghosszabbodott az őket visszaszállító Szojuz MSz-22 meghibásodása miatt: a járműnél 2022 decemberében, amikor az űrállomáson dokkolt, szivárgást állapítottak meg, amelyet Moszkva szerint egy kisméretű meteorit becsapódása okozott.

Az űrkutatás azon ritka területek egyike, ahol továbbra is fennmaradt az együttműködés Oroszország és az Egyesült Államok között az ukrajnai háború okozta jelentős feszültségek ellenére.

Loral O’Hara csütörtökön úgy vélte, hogy az ISS „a béke és az együttműködés jelképe”. „Azzal ellentétben, ami a Földön történik (…), ahol országaink gyakran nem értik meg egymást, itt fent nagy az egyetértés, megértjük egymást és nagyon vigyázunk a kapcsolatunkra” – fogalmazott.

„Vigyázunk egymásra” – tette hozzá Oleg Kononyenkov.

Az orosz űrhajósok a tervezett 375 napos űrbeli tartózkodás során a tervek szerint négy űrsétát hajtanak végre. Kononyenko és Csub várhatóan 2024 szeptemberében tér vissza a Földre a Szojuz MSz-25 űrhajó fedélzetén, Loral O’Hara pedig a Szojuz MSz-24 űrhajóval 2024 márciusában.

Egyéves tartózkodása végén Kononyenko új rekordot állít fel: összesen több mint ezer napot tölt majd az űrben.

Read More

Post Comment