Search by category:
Egyéb kategória

A külföldi szavazók több mint 61 százaléka még nem küldte el a voksát

A külföldi szavazók több mint 61 százaléka még nem küldte el a voksát

Mészáros Richárd

2023. 09. 16., szo – 18:20

72 993-an regisztráltak a külföldi levélszavazásra, a belügyminisztérium adatai szerint szombatig 28 500 szavazat érkezett meg. „Ezt azt jelenti, hogy a szavazásra bejelentkezők több mint 61 százaléka még nem küldte el a voksát” – tette hozzá a tárca.

A belügyminisztérium emlékezteti a külföldről szavazókat, hogy időben adják postára a levélszavazatukat, különösen a távolabbi országokból. A levélnek szeptember 29-én 12 óráig kell megérkeznie a belügyminisztériumba.

A választó postán és futárszolgálattal is elküldheti a szavazatát, és Szlovákia területén is fel lehet adni a levelet, illetve elvinni az iktatóba.

A tárca ajánlott levélben postázta a választási anyagokat a regisztrálóknak. Ha a választási anyagot tartalmazó boríték kézbesítetlenül visszajött, a választópolgár az alkalmazás segítségével kérheti, hogy újból küldjék el neki. Itt a postacímet is megváltoztathatja. Az újraküldést szeptember 20-ig lehet kérni. A választópolgárt e-mailben értesítik, ha a küldeményt nem kézbesítették.

Azoknak a Szlovákiában állandó lakhelyre bejegyzett választópolgároknak, akik nem tudják időben elküldeni, vagy fel sem adták a borítékot, lehetőségük van a választás napján Szlovákia területén, az állandó lakóhelyükön szavazni. Aki nem az állandó lakóhelyen szeretné leadni a voksát, az választói igazolványt kérhet. Ehhez először le kell mondani az önkormányzaton a postai szavazásra szóló regisztrációt, és kérnie kell a választói igazolványt.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

Read More

Post Comment