Search by category:
Egyéb kategória

Ukrán miniszter: két teherhajó tart az ukrán kikötők felé gabonáért

Ukrán miniszter: két teherhajó tart az ukrán kikötők felé gabonáért

Mészáros Richárd

2023. 09. 16., szo – 19:09

Ukrajna szombaton bejelentette, hogy két teherhajó tart a Fekete-tengeren ukrán kikötők felé, az elsők július vége óta amikor Oroszország felmondta a gabonaszállítási egyezményt.

„Az első kereskedelmi hajók most haladnak át az ideiglenes folyosón az ukrán kikötők felé tartva” – írta Facebook-oldalán Olekszandr Kubrakov, az újjáépítéséért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Resilient Africa és az Aroyat nevű hajók készek Csornomorszk kikötőjében megközelítőleg 20 ezer tonna gabonát berakodni, amelynek a rendeltetési helye Afrika és Ázsia – áll a két hajó parancsnoksága által kiadott közleményben. A dokumentum szerint a hajók a Karolina-szigeteki Palau zászlaja alatt közlekednek, a legénység tagjai török, azeri, egyiptomi és ukrán állampolgárok.

Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti.

Oroszország júliusban felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött gabonaszállítási egyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette a világélelmezés szempontjából létfontosságú ukrán gabona exportját.

Azóta Oroszország többször légierővel támadta az ukrajnai kikötőket és gabonakereskedelmi létesítményeket.

„Egy hónap alatt (…) 270 ezer tonna gabonát semmisítettek meg” az orosz légicsapások – közölte Olekszandr Kubrakov augusztus végén.

Most elmondta azt is, hogy jelenleg ellentétes irányban – a Boszporuszi-szoros felől – „öt teherhajó hajózik az Ukrajna által biztosított ideiglenes folyosón”.

Read More

Post Comment