Search by category:
Egyéb kategória

Budapesti konferencia Grendel Lajosról

Budapesti konferencia Grendel Lajosról

Juhász Katalin

2023. 09. 18., h – 08:24

A Pesti Vigadóban rendeznek konferenciát szeptember 20-án, szerdán 10 órai kezdettel Grendel Lajos író munkásságáról, aki 75 éve született Léván és öt éve halt meg.

Azon kevés hazai alkotóink egyike, akik a szlovákiai magyar irodalmat regionális jelentősége fölé emelték. Eredeti látásmódja, fanyar iróniája összetéveszthetetlen, ráadásul több műfajban is maradandót alkotott: regényei, elbeszélései, esszéi, tanulmányai, valamint szubjektív irodalomtörténete is kiemelkedő teljesítménynek számít. Műveit szlovákra is lefordították, így két nemzet irodalmára is hatottak. Termékeny írói életművének újbóli kiadása is megkezdődött – mivel eredeti kiadója, a Kalligram anyagi okokból jelenleg nem igazán rúghat labdába, a magyar kormány által kipárnázott és alkotmányos tényezővé tett egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia kiadójának gondozásában jelentek meg nemrég egybegyűjtött novellái, Tóth László szerkesztésében. A Pesti Vigadóban rendezett konferencián előzetes regisztráció alapján bárki részt vehet. Nézzük a tervezett programot.

Elsőként Temesi Ferenc író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja tart előadást Egy barátság hordaléka címmel. Utána a Dunaszerdahelyen élő Tóth László író, költő, irodalom- és művelődéstörténész, az MMA rendes tagja teszi fel a kérdést az író napló- és önéletrajzi töredékeinek tükrében, hogy Ki volt Grendel Lajos? Őt Grendel szlovák fordítója, Karol Wlachovský követi a pulpituson, aki az író szlovák fogadtatásáról beszél.

Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja a következő címmel ad elő a neves íróról: Egy posztmodern realista – Grendel Lajos novellisztikája.

Kolozsi Orsolya tanár, kritikus, az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa Grendel Lajos Szemérmes beszámoló egy álom közepéről című művének taníthatóságáról tart előadást. A délutáni program során Balla Kálmán nyugalmazott könyv- és lapszerkesztő Jelentésrétegek a Bukott angyalok című Grendel-regényben címmel beszél az író egyik legfontosabb kötetéről, majd Pécsi Györgyi irodalomtörténész, szerkesztő, az MMA rendes tagja folytatja a sort: Csehszlovákia (Dél-Szlovákia) 1968-as magyar megszállása Grendel Lajos és Nagy Gáspár műveiben című előadásával.

Elek Tibor az irodalomtörténész Grendel Lajos jelentőségét ecseteli, Filep Tamás Gusztáv történész pedig Az „üres rítussá” kopott hagyomány ellen emel szót.

Mórocz Gábor tanár, irodalomtörténész előadásának címe Provincia és nagyvilág (A közösségi „sajátszerűség” értelmezése Grendel Lajos esszéisztikus írásaiban).

Falusi Márton költő, író, irodalom- és eszmetörténész A politikai közösség konstitúciója Grendel Lajos regényeiben címmel ismerteti nézeteit a konferencián, amely a tervek szerint 16.35-kor ér véget Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagjának zárszavával.

Read More

Post Comment