Search by category:
Egyéb kategória

A galántai múzeum programjai az Európai Kulturális Örökség Napjain

A galántai múzeum programjai az Európai Kulturális Örökség Napjain

Tornyai Bianka

2023. 09. 22., p – 12:34

Galánta |

Érdekes és színes programokkal várják az érdeklődőket a Galántai Honismereti Múzeumba az Európai Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember utolsó hetében. A kínálatban kvíz, Kincskeresők és több előadás szerepel.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is bekapcsolódik a Galántai Honismereti Múzeum az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba, amelyet egész Európában megszerveznek. A hónap utolsó hetében, szeptember 26-án 19 órától az egykori alsószeli gőzmalom felújított épületében a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda diákjai régiótörténeti előadásokkal mutatkoznak be a közönség előtt. Az iskola évek óta bekapcsolódik a Kincskeresők országos versenybe, amelyen helyi érdekes témák után kutatnak és készítenek belőlük prezentációkat. Az ingyenes programon kilenc, főként Alsószelit érintő előadást láthatnak, hallhatnak az érdeklődők, egyebek mellett a malomról, az utca- és dűlőnevek kialakulásáról, a szeli leventékről, Oros László könyvtáráról és a Jurtanapok fesztiválról. A honismereti múzeum így kínál lehetőséget arra, hogy a diákok az iskolán kívül is bemutassák önálló munkájuk eredményét.

Szeptember 27-én a múzeum épületében, Galántán folytatódik tovább a programsorozat, ahol egy 50 kérdésből álló, szlovák nyelvű kvízből bárki megtudhatja, mennyire ismeri Galántát és környékét. A muzeológusok 50 kérdést készítettek a régió történelme, műemlékei, művészete, híres személyiségei, sport és egyéb témakörökben. A kvízre az alábbi nyomtatványom keresztül lehet jelentkezni: https://forms.gle/WLbzQ8RUdHbSbdG2A Belépődíj: 5€/fő.

Szeptember 28-án 18 órától a Pro Renovatione nonprofit szervezettel közösen szervezett Lámpafénynél előadássorozat következő részében František Šmigrovský a Pekarovič György tartanak előadást a szervezet működésének 30 éve alatt végzett műemlékvédő, restaurátori munkáról. A szlovák nyelvű előadásra a belépés ingyenes.

Szeptember 30-án láthatja a közönség utoljára a májusban megnyitott MERKUR, a legendás cseh fém építőjátékot bemutató interaktív kiállítást.

„Az elmúlt közel öt 5 hónap alatt sok gyermeket és felnőttet vonzott ez a kiállítás, amelynek lezárása éppen az Európai Kulturális Örökség Napjai programsorozatra esik. Szombaton 13 és 17 óra között várjuk a látogatókat intézményünkbe. A teljes árú belépőjegy 4, a kedvezményes 2 euró”

– tájékoztatott Pukkai Judit, a Galántai Honismereti Múzeum munkatársa. Kollégáival új múzeumpedagógiai programokkal készülnek a 2023/2024-es tanévre, melyeknek premierjét ugyancsak szeptember végére tervezik.

„Az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében megvalósuló rendhagyó tanítási órák témája a díszítőművészet a regionális népi kultúrában és a portré a régió képzőművészei alkotásában. Mindkét program a kiállítótérben zajlik és lehetőséget nyújt az önálló alkotásra. Olyan iskolákat hívtunk meg az ingyenes bemutató órákra, amelyek rendszeresen látogatják a múzeumot, összesen mintegy 200 iskolást várunk. Októbertől az Ornamentika és a Portré program is elérhető lesz szlovák és magyar nyelven is”

– tette hozzá Pukkai Judit. Az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvényeiről részletes tájékoztatás a Galántai Honismereti Múzeum honlapján és a közösségi oldalán található.

Read More

Post Comment