Search by category:
Egyéb kategória

Növelnék a közlekedésbiztonságot Galántán

Növelnék a közlekedésbiztonságot Galántán

Tornyai Bianka

2023. 09. 22., p – 12:08

Galánta |

A közlekedésbiztonság növeléséről szóló beszélgetést szerveztek a galántai városházán az Európai Mobilitási Hét alkalmából. A résztvevők szorgalmazták a sebességkorlátozást Galánta több pontján.

Az Európai Mobilitási Hét jegyében Kerékpáros közlekedés Galántán címmel szervezett eszmecserét az önkormányzat a városháza nagytermében. Silvia Prokopová, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat kerékpáros koordinátora vezette a beszélgetést, amelyen szakértőként részt vett Eva Vašáková, a városi hivatal városfejlesztési osztályának referense, Jozef Bicsan, a Galántai Járási Közlekedésrendészeti Felügyelet igazgatója és Miroslav Grell, a Galántai Városi Rendőrség parancsnoka. A rendezvény célja az volt, hogy megvitassák és a lakosoknak bemutassák, hol tart a kerékpáros közlekedés fejlesztése a városban, milyen célokat tűzött ki az önkormányzat ezzel kapcsolatban és milyen lépéseket tett ennek megvalósítására. A legfőbb célok között szerepel a már meglévő kerékpárutak összekapcsolása, elsősorban a Galántát és Kaskádyt, vagyis a Királyi-víztározót összekötő kerékpárút megépítése, amely az előkészítés fázisában van.

A kis létszámban megjelent, helyi lakosokból álló résztvevők aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Az egyik legtöbbet vitatott kérdés a kölcsönözhető elektromos rollerek korlátozása volt. Felmerült, hogy több városban indítottak petíciót a lakosok a rollerek betiltásáért, mivel gyakoriak a balesetek, ezért Galántán is el kellene gondolkodni a járművek betiltásán. Jozef Bicsan és Miroslav Grell arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a rolleres balesetek száma nem kiugróan magas Galántán, de előfordulnak. Mindketten hangsúlyozták a közlekedési szabályok betartásának fontosságát és azt, hogy a közlekedésben résztvevőknek mindig figyelniük kell egymásra. További fontos téma volt a sebességkorlátozás, a 30 km/órás felső határ bevezetése a város több pontján, főként az iskolák környékén. Mindkét rendőrség képviselője egyetértett a javaslattal. A járási felügyelet igazgatója szerint az SNP téri alapiskolánál iskolai zónát is ki lehetne jelölni. Jelenleg az épületnél úgynevezett kiss’n’go zóna van, vagyis csak néhány percre lehet megállni, míg a gyerek kiszáll az autóból, de mivel a rendőrség felügyeli ennek betartását, ezért őket is tehermentesítené ez a megoldás. A lakosok afelől is érdeklődtek, mennyire készült fel a város annak a törvénymódosításnak a betartására, amely megtiltja a parkolást a járdán. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy október 1-re minden szükséges intézkedést elvégez a város, hogy problémamentesen lehessen áttérni az új szabályokra.

Read More

Post Comment