Search by category:
Egyéb kategória

Ausztria „feltétlen szolidaritásáról” biztosította Ukrajnát az osztrák házelnök

Ausztria „feltétlen szolidaritásáról” biztosította Ukrajnát az osztrák házelnök

Mészáros Richárd

2023. 09. 26., k – 16:43

Ausztria „feltétlen szolidaritásáról” biztosította Ukrajnát Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament alsóházának elnöke kedden a kijevi törvényhozásban mondott beszédében.

Felszólalásában az osztrák politikus a két ország történelmi kapcsolatait méltatta, és hangsúlyozta, hogy Ausztria „19 hónappal a háború kitörése után is feltétlen és töretlen szolidaritással áll Ukrajna mögött”. Emellett Bécs további támogatásáról biztosította a kijevi vezetést az európai integráció útján.

Ausztria eddig több mint 152 millió euró közvetlen segéllyel támogatta Ukrajnát, illetve uniós nettó befizetőként jelentős közvetett támogatást nyújt az Európai Unió keretében, amely eddig 59 milliárd eurót biztosított, s ezen felül hozzávetőleg százezer ukrajnai menekültet fogadott be.

„Ausztria addig folytatja Ukrajna és az ukrán nép támogatását, amíg az szükséges” – jelentette ki Sobotka.

Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök osztrák hivatali partnerével tartott megbeszélését követően elmondta, hogy részletekbe menően megvitatták az Ukrajnának nyújtandó támogatással és a parlamentek együttműködésének kiépítésével kapcsolatos kérdéseket.

Az osztrák parlamenti küldöttség a nap folyamán látogatást tett a Caritas segélyszervezet Kijev melletti, jelentős háborús károkat szenvedett Irpinyben működő csoportjánál.

Andreas Knapp, a Caritas külföldi segélyezésért felelős főigazgatója elmondta, hogy eddig négymillió embernek tudtak segítséget nyújtani és Ukrajna különböző régióiban 24 programjuk valósul meg.

Később a delegáció Bucsába is ellátogatott, ahol az osztrák parlamenti képviselők egy fotókiállítást tekinthettek meg a helyi Szent András templomban, és az egyik tömegsírnál egy perces néma csönddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Read More

Post Comment